Προκλητική τουρκική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖΔημοσιεύτηκε Στις


                               Barbaros Hayreddin Pasa seismic vessel (Image source: TPAO)

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

H  ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με  αφορμή την έναρξη των εργασιών της Αμερικανικής εταιρείας Exxon, στο οικόπεδο 10 της   Κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί μία ακόμη απόδειξη των πραγματικών στόχων της Τουρκίας σχετικά με την Κύπρο και κατ’ επέκταση με ολόκληρη την περιοχή  της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Άγκυρα ενοχλείται πολύ  από την παρουσία και τη δραστηριότητα της Exxon στην περιοχή, και γιατί πρόκειται για Αμερικανική Εταιρεία η οποία ως  εκ τούτου χαίρει της στήριξης της Αμερικανικής Κυβέρνησης και Διοίκησης, με όσα η στήριξη αυτή συνεπάγεται, και γιατί θεωρεί ότι το συνεχές ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών όπως η Exxon , για τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ήδη  αρκετά ισχυρή θέση της Κύπρου στον διεθνή ενεργειακό συσχετισμό δυνάμεων αλλά και την θέση της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου η οποία και ως μόνη αρμόδια εξέδωσε για την Exxon την άδεια διεξαγωγής ερευνών και γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οι στόχοι της Τουρκίας για την Κύπρο και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής  Μεσογείου , έστω και αν συνήθως καλύπτονται πίσω από σκόπιμες ανακρίβειες και θεσμικές στρεβλώσεις , όπως αυτές που επαναλαμβάνει η σχετική ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αποσκοπούν , στην ουσία, και στην De jure διχοτόμηση της Κύπρου , μέσα από ένα σχέδιο τύπου Ανάν, και στη συνέχεια  στην πλήρη ανάπτυξη και αναβάθμιση των σχέσεων με τα κατεχόμενα εδάφη , ώστε με τον τρόπο αυτό να «εμβολίσουν» την Κυπριακή ΑΟΖ και παράλληλα την Ελληνική , όταν και αν αυτή ανακηρυχθεί , και  με τον τρόπο αυτό να κάνουν και στο πεδίο αυτό αισθητή την παρουσία τους εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη από την έστω και μικρής έκτασης κυριότητα υποθαλασσίων ενεργειακών πηγών που δια της διχοτόμησης θα μπορούσαν, τυπικά έστω έμμεσα,  να αποκτήσουν, και να επηρεάσουν ή και να αλλάξουν έτσι το ήδη διαμορφωμένο στην περιοχή ενεργειακό «Status Quo».

Η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών , που διαπνέεται από την λογική του απορριφθέντος, ευτυχώς, από την συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών,  σχεδίου Ανάν, πρώτον αναφέρεται σε ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Η άποψη αυτή που δυστυχώς βρίσκει «ευήκοα ώτα» σε ορισμένους κύκλους και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ , είναι πλήρως λανθασμένη. Ας γίνει για μία ακόμη φορά σαφές ότι δεν υπάρχει Νότια και Βόρεια Κύπρος. Υπάρχει μία Κυπριακή Δημοκρατία τα σύνορα της οποίας είναι στην Κερύνεια ( για να θυμηθούμε και το εύστοχο και συναισθηματικά φορτισμένο σύνθημα της περιόδου αμέσως μετά την εισβολή το 1974) , ανεξάρτητο κράτος, μέλος του Οργανισμού ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα τμήμα της επικράτειας του οποίου κατέχεται από τις στρατιωτικές δυνάμεις χώρας που είναι και μέλος του ΟΗΕ και υποψήφια προς ένταξη  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Δεύτερον η ανακοίνωση αναφέρεται  στα διεθνή δικαιώματα και συμφέροντα  του τουρκοκυπριακού λαού. Και όρος αυτός  εξυπηρετεί την σκοπιμότητα της στήριξης των διχοτομικών σχεδίων.  Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και Ελληνοκύπριοι κατά πλειοψηφία και Τουρκοκύπριοι  ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μετά την εισβολή , η Τουρκία έστειλε στα κατεχόμενα από τα στρατεύματα της εδάφη, ορδές Τούρκων εποίκων με απώτερο στόχο την αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης του νησιού,  γεγονός που στη συνέχεια επικαλέστηκε και προφανώς επικαλείται σε κάθε συζήτηση για την εκπόνηση σχεδίου λύσης του Κυπριακού, όπως επικαλείται και την έκταση των εδαφών που τα στρατεύματα της κατέλαβαν μετά τους δύο Αττίλες. Διαδοχικές Κυβερνήσεις της Κύπρου έχουν αναφερθεί δημόσια,ιδιαίτερα μάλιστα την περίοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην δέσμευση τους για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών , δέσμευση που περιλαμβάνει και την αξιοποίηση του πλούτου του νησιού,αλλά και των κοινοτικών κονδυλίων, προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.  Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να τίθεται θέμα «κατανομής των φυσικών πόρων της Κύπρου» όπως δεν είναι δυνατόν να τίθεται και θέμα « κοινού ιδιοκτήτη του νησιού» αφού οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι του  κράτους άσχετα αν αυτό , προφανώς δεν βολεύει την Τουρκία διότι δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της.

Τρίτον η ανακοίνωση  προειδοποιεί ότι « η έναρξη έρευνας της εταιρείας ExxonMobil στο οικόπεδο 10 δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει  συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος». ‘Όπως άλλωστε θα ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία δεν παραδέχεται ότι η σταθερότητα στην περιοχή απειλείται μόνο από τις δικές της προκλήσεις και παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου και προσπαθεί να επιρρίψει μια τέτοια ευθύνη στην νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας,  ενώ για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνει την πάγια απαίτηση της για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Και τέταρτον αναφέρεται στις  ερευνητικές δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ  που το καθεστώς των κατεχομένων διεκδικεί ως ΑΟΖ του ψευδοκράτους για τις οποίες έχει χορηγήσει  άδειες στη Τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ . Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από όσα  έχουν κάνει οι Τούρκοι και οι εκεί εκπρόσωποι τους , το Ψευδοκράτος είναι παράνομο και δεν έχει νομική υπόσταση.  Το ίδιο και το καθεστώς που το διοικεί. Συνεπώς κάθε πράξη του είναι παράνομη και δεν έχει νομική ισχύ. Και μπορεί αυτό να μην ενδιαφέρει την Τουρκική ΤΡΑΟ, θα πρέπει όμως να ενδιαφέρει κάθε  άλλον.

Μία παρόμοιου περιεχομένου ανακοίνωση εξεδόθη, προφανώς με εντολή  της Άγκυρας και από το καθεστώς του ψευδοκράτους, με απώτερο στόχο την προσπάθεια νομιμοποίησης του και , δια της επανάληψης , κατοχύρωση των απόψεων και των  απαιτήσεων ουσιαστικά της Τουρκίας στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.Με αυτή την τακτική της Τουρκίας όμως  δυσκολεύουν οι προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.