Αποκλειστικό!Ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για τη συνάντηση με τον Ν.Τραμπ όπου θα τεθούν ελληνοτουρκικά, μεταφορά βάσης Ράμστάιν στην Ελλάδα και μέλλον Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων!Δημοσιεύτηκε Στις

Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοδιοικητικές εκλογές δεύτερος γύρος alltimeclassic

Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη

Ετοιμάζεται o πρωθυπουργός K. Μητσοτάκης για το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Ιανουαρίου του 2020, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει ως προτεραιότητα μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού, το υπερατλαντικό ταξίδι, καθώς η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού οι τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, με αποτέλεσμα οι συνθήκες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να είναι άκρως ανησυχητικές για τη χώρα μας .

Μάλιστα ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στη στάση που κρατά η Ουάσιγκτον έναντι της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των θαλασσίων ζωνών, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «προκλητική», προσθέτοντας ότι δεν προάγει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι βέβαιον ότι στη διάρκεια των συζητήσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ζητηθεί και το ευρύτερο ζήτημα της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα των Αμερικανών να μεταφερθεί στη χώρα μας η Αμερικανική βάση του Ραϊμστάιν, που σήμερα βρίσκεται στη Γερμανία.

Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με την ήδη λειτουργία Αμερικανικών βάσεων σε τέσσερις περιοχές της χώρας ,αφενός θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αφετέρου θα αντιστάθμιζε τις όποιες εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της Αμερικανικής βάσης στην Τουρκία.

Επίσης  ο κύριος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα πρέπει να αναμένουν κάποιες “γκρίνιες” του Αμερικανού προέδρου για την Ελληνική συνεργασία με την Κίνα,τις οποίες όμως ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός  έχει τον τρόπο να διαχειριστεί. Τέλος πιθανολογείται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει από τον κύριο Μητσοτάκη να αναγνωρίσει η Ελλάδα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ προκειμένου να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις γεγονός που κατά τις ΗΠΑ θα συμβάλλει ουσιαστικά στη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα συνοδεύουν , ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης Στέλιος Πέτσας και συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου. Η σύνθεση της αποστολής μπορεί να διευρυνθεί τις προσεχείς ημέρες με την συμμετοχή και του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Από τα ονόματα των υπουργών που θα συμμετέχουν στην αποστολή γίνεται αντιληπτό πως η ατζέντα της διευρυμένης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση του προέδρου Τραμπ και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο, θα τεθούν και ζητήματα ενέργειας όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που μεταβάλλονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια,οι θρησκευτικές ελευθερίες σε συνδυασμό με την έλευση προσφύγων και μεταναστών από την ανατολική πλευρά του Αιγαίου προς τη χώρα μας,αλλά και η επικίνδυνη παρείσφρυση ακόμη και μαχητών του ISIS. Επίσης η ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στην Ελλάδα, όπου οι Αμερικανοί όπως δήλωσαν δεν επιθυμούν να εμπλακούν οι κινεζικοί κολοσσοί τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.