Ντόναλντ Τραμπ–Ξι Ζινπίνγκ σημειώσατε ΧΔημοσιεύτηκε Στις

Τραμπ,Ξι,Ζιπίνγκ,συμφωνία,G20,Buenos,Aires

Tου Γιώργου Δημητρακόπουλου

G20,ΗΠΑ,Κίνα,Τραμπ,Γιώργος,ΔημητρακόπουλοςΛευκός καπνός φαίνεται ότι βγήκε από την συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump  με τον Κινέζο ομόλογο του Xi Jinping. Η συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο  Buenos Aires είχε συζητηθεί ευρύτατα στους διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους και η έκβαση της   αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα μάλιστα αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος όλη την περασμένη εβδομάδα έστελνε , με τις δηλώσεις του, μάλλον αντιφατικά μηνύματα  αφού από τη μία πλευρά δήλωνε αποφασισμένος να επιμείνει στην αύξηση των δασμών στα Κινέζικα προϊόντα από 10 σε 25% , και από την άλλη εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι ήταν δυνατή μία συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογο του. Δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν εκνευρισμό στους οικονομικούς κύκλους και των ΗΠΑ  και της Κίνας και όχι μόνο.

Αυτή την  μάλλον συγκρατημένη αισιοδοξία συνέχισε να εκπέμπει ο Αμερικανός Πρόεδρος καθ’όλη τη διάρκεια της Συνόδου των G20, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Κινέζος ομόλογος του, προσερχόμενοι στον τόπο της συνάντησης που περιελάμβανε και δείπνο ,έκαναν ολιγόλογες μεν , αποκαλυπτικές δε για τους ειδικούς, δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ο καθένας από την πλευρά του τις άριστες μεταξύ τους σχέσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε ένα καλό αποτέλεσμα και για τις ΗΠΑ και για την Κίνα. Και το αποτέλεσμα αυτό ήρθε αφού οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν στην αναστολή της επιβολής των πρόσθετων δασμών , προκειμένου οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών να ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο να επιτύχουν σε χρονικό διάστημα 90 ημερών, την σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος Trump, δέχθηκε να μην αυξήσει τους δασμούς στα Κινέζικα προϊόντα όπως είχε απειλήσει αρκετές φορές το τελευταίο  χρονικό διάστημα και ο Πρόεδρος της Κίνας υποσχέθηκε ότι θα προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες Αμερικανικών αγροτικών, ενεργειακών,  βιομηχανικών και άλλων προϊόντων . Η Κινέζικη πλευρά δήλωσε επίσης ότι είναι διατεθειμένη να εγκρίνει μία απορριφθείσα στο παρελθόν συμφωνία με βάση την οποία  η Αμερικανική εταιρεία Qualcomm Inc θα αποκτούσε την εταιρεία τεχνολογικών εφαρμογών NXP η έδρα της οποίας είναι στην Ολλανδία και η οποία έχει παραρτήματα και στην Κίνα.  Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο η Αμερικανική εταιρεία Qualcomm , ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής των μικροτσίπ για τα νέα κινητά τηλέφωνα (smartphone) αναγκάστηκε να ματαιώσει μία συμφωνία για την αγορά της εταιρείας NXP , διότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση των αρμόδιων κινέζικων αρχών, και έγινε έτσι το πρώτο θύμα του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα.  

Η «ανακωχή» αυτή θεωρήθηκε ως ένα θετικό βήμα που αποκλιμακώνει τις πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.Ταυτόχρονα όμως χαρακτηρίστηκε  και εύθραυστη αφού εκφράζονται ήδη επιφυλάξεις για το αν θα καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνίας μέσα σε 90 ημέρες λόγω διαφορών σε ορισμένα σημεία τα οποία είναι κομβικής σημασίας και για τις δύο χώρες. Το πρώτο αφορά την λεγόμενη υποχρεωτική μεταφορά τεχνολογίας και το γεγονός ότι οι Αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην  Κίνα υποχρεούνται να συνάψουν ισότιμης συμμετοχής (50%- 50%) κοινοπραξίες και να μοιράζονται την πείρα και τις τεχνικές τους γνώσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν να τερματιστεί αυτή η κατάσταση. Το δεύτερο αφορά στην βιομηχανική πολιτική του Κινέζου Προέδρου που είναι γνωστή ως  « Made in China 2025» που έχει ως στόχο να καταστήσει την Κίνα ηγέτιδα δύναμη στον τομέα των τεχνολογιών του μέλλοντος όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική. Ο Πρόεδρος Xi Liping δεν θα δεχθεί κανένα συμβιβασμό ή υποχώρηση στο ζήτημα αυτό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία  λοιπόν ότι οι επόμενες 90 ημέρες  θα είναι γεμάτες αγωνία και αβεβαιότητα, περιμένοντας για μία ακόμη φορά να βγει λευκός καπνός από το χώρο που θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.