Είδος προς εξαφάνιση οι υπέροχες ορχιδέες της Πίνδου. Στα ύψη η τιμή τους!Δημοσιεύτηκε Στις


Είδος προς εξαφάνιση θα είναι σύντομα οι υπέροχες ορχιδέες της Πίνδου οι οποίες απειλούνται λόγω της ανεξέλεγκτης συλλογής τους από ανθρώπους και κυρίως αλλοδαπούς. Η τιμή τους λόγω της τεράστιας ζήτησης στο παράτυπο εμπόριο φτάνει από 100 εως 140 ευρώ το κιλό καθώς αποτελούν απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή σαλεπιού .

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την κ. Στάρα και άλλων συναδέλφων της από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που πραγματοποιούν μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα,  όλες οι ποικιλίες προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και την διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται φαινόμενα ληστρικής συλλογής που αφορούν εκτός από τις ορχιδέες και άλλα φαρμακευτικά φυτά, βότανα, εδώδιμα, μανιτάρια και τρούφες ως αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας τάσης για “άγρια”παραδοσιακά προϊόντα που ενώ κάποτε ήταν ”το φαγητό του φτωχού” τώρα τείνει να γίνει ”το φαγητό του πλούσιου”.

Στην Ελλάδα συναντάμε μεγάλη ποικιλότητα ορχεοειδών στη Βορειοδυτική Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές της  Ηπείρου. Κατά την δεκαετία του 1960 οι κάτοικοι της Πίνδου μάζευαν ”το σαλέπι” έτσι αποκαλούσαν το φυτό της ορχιδέας για προσωπική τους χρήση και με μεγάλη προσοχή για να μην το καταστρέψουν. Μάλιστα σύμφωνα με την κυρία Στάρα, με πολύ κόπο μάζευαν τους κονδύλους χρησιμοποιώντας μικρά σκεπαρνάκια κατασκευασμένα από ειδικό μέταλλο σε σιδερά ” για να μην τα πληγώνουν ”. Η συλλογή άρχιζε τον Ιούνιο όταν το άνθος είχε μαραθεί έβγαζαν τον φρέσκο κόνδυλο και ξανατοποθετούσαν τον παλιό στη γη για να τον βρουν και την επόμενη χρονιά. Κατόπιν έπλεναν και άπλωναν τους κονδύλους για να ξεραθούν σε μεγάλα άσπρα σεντόνια και στη συνέχει τον έκαναν σκόνη σε πέτρινο γουδί ή περνούσαν τους βολβούς με μια βελόνα σε κλωστή.

Αυτού του είδους οι άγριες ορχιδέες είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθούν καθώς έχουν ιδιαίτερη βιολογία αναπαραγωγής. ‘Εχουν άμεση ανάγκη συμβίωσης με μύκητες που ζουν κάτω από το έδαφος καθώς υποστηρίζουν την ανάπτυξή τους στα πρώτα στάδια της ζωής τους κάτι που δυσχεραίνει εξαιρετικά την καλλιέργειά τους.