Εχουμε αυταπάτες για το τι πραγματικά εστί Τουρκία; Θα χάσουμε απο “τα Σωματεία” την Θράκη;Του Γιώργου ΔημητρακόπουλουΔημοσιεύτηκε Στις

Κυριάκος Μητσοτάκης Ρ. Ερντογάν.alltimeclassic.net

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Γιώργος Δημητρακόπουλος alltimeclassic.netΗ πολυδιαφημισμένη απο τον  Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρ.Τ. Ερντογάν επιθυμία του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης , απο την υπογραφή και τη θέση σε ισχύ της οποίας συμπληρώθηκαν φέτος 100 χρόνια, φαίνεται πως θα ξεκινήσει απο την επίσκεψη του στην Αθήνα σε λίγες μέρες στις 7 Δεκεμβρίου.

Όσο και αν η Ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στην  αναφορά της μείωσης των παραβιάσεων και παραβάσεων των κανόνων του F.I.R Αθηνών, ως ένδειξη του θετικού κλίματος που χαρακτηρίζει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή την περίοδο ως αποτέλεσμα της ” Διπλωματίας των Σεισμών “, τόσο οι ενδείξεις απο την Τουρκική πλευρά δείχνουν, ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται προς την κατεύθυνση που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Και τούτο γιατί ενώ οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου πράγματι έχουν μειωθεί αισθητά το  τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει επανέλθει στη λογική των προκλητικών δηλώσεων σε βάρος της χώρας μας . ” Εν ‘αρχή ην ο λόγος “ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Χακάν Φιντάν ο οποίος πριν απο λίγες μέρες δήλωσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι “…θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο” .  Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού  της Τουρκίας  ο οποίος σε ομιλία του στην Ακαδημία Ναυτικού αμφισβήτησε την Ελληνική Κυριαρχία σε ελληνικά νησιά και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση τους  απορρίπτοντας στην ουσία με τον τρόπο αυτό τα όσα  σχετικά ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Το αποκορύφωμα βέβαια ήρθε απο τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος επίσης  προ ημερών μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στην καρδιά των Τούρκων η Θεσσαλονίκη δεν έχει καμία διαφορά απο τη Μοσούλη.
Όλες αυτές οι δηλώσεις  που αποτελούν ενδείξεις των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας, επισκιάζονται όμως απο μία εξέλιξη την οποία αποκαλύπτει σε άρθρο του στην Εστία της Κυριακής ο διευθυντής της κ. Μ. Κοττάκης . Πρόκειται για συζητήσεις μεταξύ της υφυπουργού εξωτερικών κας Α. Παπαδοπούλου με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης  στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν τα θέματα σχετικά με την Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρθηκε σε μία άκρως επικίνδυνη και προκλητική πρόταση σύμφωνα με την οποία  τα σωματεία στη Θράκη να αναγνωρίζονται με δική τους απόφαση χωρίς να απαιτείται απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.Μια τέτοια πρόταση , αν τελικά γίνει αποδεκτή απο την Ελληνική πλευρά η οποία επι του παρόντος  δεν την έκανε δεκτή, χωρίς όμως να την απορρίψει κατηγορηματικά, θα αποτελεί απαράδεκτη εξωγενή παρέμβαση με σκοπό την μεταρρύθμιση του Ελληνικού Αστικού Κώδικα και ειδικότερα των άρθρων 78-106 που ορίζουν τα της ίδρυσης και λειτουργίας των σωματείων ( σημειώνονται ιδιαίτερα τα άρθρα –79 που προβλέπει την κατάθεση αίτησης στο Πρωτοδικείο για την έναρξη λειτουργίας και το άρθρο –105 παρ 3 που προβλέπει ότι με απόφαση του Πρωτοδικείου ένα Σωματείο μπορεί να διαλυθεί αν επιδιώκει σκοπό διαφορετικό απο εκείνο που καθορίζει το καταστατικό του ,η αν ο σκοπός και η λειτουργία του έχουν καταστεί παράνομοι ή ανήθικοι ή αντίθετοι προς τη Δημόσια Τάξη). Μία τέτοια εξέλιξη  θα έχει και αλυσιδωτές συνέπειες με πρώτη την αναγνώριση της Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη που θα προέλθει απο τις υποκινούμενες και απο το Τουρκικό Προξενείο δραστηριότητες των  αυτοαναγνωριζόμενων ‘Τουρκικών”  πλέον Σωματείων,εξέλιξη που θα ακυρώνει πλέον τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα όσα προβλέπει περί της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.  Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη θα παρακάμπτει σχετικές αποφάσεις Ελληνικών Δικαστηρίων και ιδιαίτερα την τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου.
Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν επενδύσει στην επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν στην Αθήνα και στη υπογραφή του Συμφώνου των δύο ηγετών για το Αιγαίο, παρά τα όσα ήδη αναφέρθηκαν και παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος , το τελευταίο διάστημα τοποθετείται εναντίον του Ισραήλ υποστηρίζοντας σκανδαλωδώς τη Χαμάς και τις τρομοκρατικές ενέργειες της , ενώ δεν φείδεται κόπων να επικρίνει διαρκώς τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποκορύφωμα τις προσβολές στον οικοδεσπότη Γερμανό Καγκελάριο , κατά την τελευταία επίσκεψή του στη χώρα. Και για μεν τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ σε συνδυασμό με το νέο μπλοκάρισμα της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η στάση του ”Σουλτάνου” θα πρέπει να αποτελεί λόγο διάλυσης και της τελευταίας αυταπάτης που μπορεί να έχουν για τι πραγματικά εστί Τουρκία. Για το Ισραήλ όμως με το οποίο έχουμε την τριμερή σχέση συνεργασίας ” Ελλάδα-Ισραήλ – Κύπρος”  το ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό,  ούτε ευχάριστο να βλέπουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο πλευρό του υποστηρικτή της τρομοκρατικής Χαμάς.
Με αυτά τα δεδομένα  και παρά την σημασία που αποδίδουν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, η πραγματοποίηση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και η υπογραφή του Συμφώνου δεν είναι καθόλου καλή σκέψη.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος.
*Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι διεθνολόγος, ανήκει στην παλαιότερη εκδοτική οικογένεια που δραστηριοποιείται στον περιφερειακό τύπο με την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας. ‘Εχει διατελέσει σύμβουλος Πρωθυπουργού, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, Διευθυντής της εφημερίδας ”Ελευθερία”, επί σειρά ετών Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της ”Ελευθεροτυπίας”.