Η μελλοντική Ελληνική ναυτιλιακή πολιτική και το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η Ελληνική Ναυτιλία .Δημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Τα πέντε σημεία σχετικά με την μελλοντική Ελληνική ναυτιλιακή πολιτική, που  ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης  στη διάρκεια της επίσκεψης του στο Υπουργείο Εμπορικής  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συνθέτουν, χωρίς αμφιβολία, μια πολιτική που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Ελληνικής Ναυτιλίας και την πλήρη αξιοποίηση του Ελληνικού νησιωτικού χώρου, σε μία κρίσιμη περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές  διεθνείς προκλήσεις τις οποίες ο κλάδος πρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία.

Οι νέοι θαλάσσιοι δρόμοι που δημιουργούνται  σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη όπως για παράδειγμα  στην Αρκτική, όπου με το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη  δημιουργηθεί  νέες  δυνατότητες  για την διεθνή ναυσιπλοΐα,  οι νέες φιλόδοξες στρατηγικές ορισμένων χωρών με προεξάρχουσα την Κίνα και την πολιτική της « μία ζώνη ,ένας δρόμος» (Belt and Road Initiative) στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η αξιοποίηση πολλών λιμένων (βλ. Πειραιά, Τεργέστη , Γένοβα), η αύξηση του ανταγωνισμού στις ναυτιλιακές αγορές , οι νέες δυνατότητες στη ναυπήγηση νέου τύπου πλοίων ( δεξαμενόπλοια LNG και LPG και πλοία –γεωτρύπανα), αλλά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας  ( Πειρατεία, αψιμαχίες στα Στενά του Hormuz) συνθέτουν το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η Ελληνική Ναυτιλία . Προβάλλουν δε επιτακτικά την ανάγκη στήριξης της Ελληνικής ναυτιλίας και των υποδομών της ώστε να συνεχίσει με επιτυχία την πορεία της  μέσα στις νέες αυτές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

« Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» ανέφερε ο διακεκριμένος αρχαίος  Αθηναίος ηγέτης Περικλής, υπογραμμίζοντας  με τον τρόπο αυτό την σημασία της κυριαρχίας στη θάλασσα, αρχή που θα αποτελέσει, διαχρονικά εμβληματική πολιτική της Ελλάδας, ιδιαίτερα μάλιστα αφού επεκτάθηκε πέρα από το πολεμικό και στο εμπορικό ναυτικό.  Τα οφέλη  για τη χώρα από την πολιτική αυτή  υπήρξαν πολλά και σημειολογικά και πρακτικά.

Όμως για συνεχιστεί  το « Μέγα της Θαλάσσης Κράτος» στις νέες συνθήκες που πλέον επικρατούν , η Ελληνική Ναυτιλία χρειάζεται στήριξη και ακόμη περισσότερη εξωστρέφεια, ζητήματα που βέβαια έθιξε ο Πρωθυπουργός κ. Κ.Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η ελκυστικότητα της Ελληνικής Σημαίας στην οποία αναφέρθηκε, είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας, πρώτα για τους Έλληνες πλοιοκτήτες . Θα μπορούσε όμως να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επέκτασης της πολιτικής αυτής  και με την λήψη των κατάλληλων μέτρων, να συνιστά κίνητρο και για πλοιοκτήτες άλλων εθνικοτήτων.

Η αξιοποίηση των υποδομών είναι  επίσης  σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση στη νέα προσπάθεια  για την ενίσχυση της Ναυτιλίας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στα άλλα λιμάνια της χώρας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  η δημιουργία ενός πλέγματος εκσυγχρονισμένων λιμανιών που να παρέχουν ανάλογα και με την γεωγραφική τους θέση, ναυτιλιακές υπηρεσίες θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της Ελλάδας ως χώρας που συνεχίζει να  επενδύει στη Ναυτιλία. Ο εκσυγχρονισμός βέβαια των λιμανιών προϋποθέτει και κάποια συμπληρωματικά έργα υποδομής (οδικό δίκτυο,άλλες συγκοινωνιακές ζεύξεις) ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είτε τα υπάρχοντα δεν είναι επαρκή, είτε  τα προγραμματισθέντα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σχετικό με το θέμα των υποδομών είναι και το θέμα των ναυπηγείων. Δεν περιποιεί τιμή σε ορισμένες από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τα ζητήματα που αφορούσαν το πρώτο ναυπηγείο της χώρας, το ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Η νέα Κυβέρνηση καλείται αφενός να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με το συγκεκριμένο ναυπηγείο, αφετέρου να εκπονήσει μία συνολική νέα πολιτική που να ενεργοποιεί τον Ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα.

Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης  αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα στήριξης της Ελληνικής ναυτιλίας, αφού μέσα από αυτήν μπορεί να αυξηθεί  ο αριθμός των ενδιαφερομένων , με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα νέο ανθρώπινο  δυναμικό που με σύγχρονη ναυτική παιδεία θα πυκνώσει τις τάξεις της .

Η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την οικονομική κρίση. Αυτή είναι και η βασική δέσμευση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης. Η αναβάθμιση και η στήριξη της Ελληνικής Ναυτιλίας είναι ένας στόχος που χωρίς αμφιβολία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή.