Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τις εκλογές με τη χρήση της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων εικόνων,νέων κειμένων και είναι απο τις πλέον “επικίνδυνες” τεχνολογικές εφαρμογές.Του Γιώργου ΔημητρακόπουλουΔημοσιεύτηκε Στις


Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Γιώργος Δημητρακόπουλος alltimeclassic.netΤο νέο έτος 2024, πέραν των άλλων γεγονότων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι , κατά μία ενδιαφέρουσα σύμπτωση, έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη δεί το φώς της δημοσιότητας, φέτος θα λάβουν χώρα τουλάχιστον 80 εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες χώρες, τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρεάσουν 4.2 δισεκατομμύρια πολίτες , δηλαδή τον μισό σχεδόν πληθυσμό του Πλανήτη.

Αν και όλες αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν η καθεμία  την σημασία τους, ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε αυτές κατέχουν: Οι εκλογές στις ΗΠΑ όπου ένα απο τα κύρια ζητήματα είναι το αν,  μέσα απο την διαδικασία των προκριματικών εκλογών η διεξαγωγή των οποίων ήδη ξεκίνησε,  θα αναδειχθεί ξανά  ή όχι  παρά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει , ο π. Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιος για την Προεδρία με πολλές πιθανότητες να καταλάβει εκ νέου το ύπατο αξίωμα της χώρας. Οι Ευρωπαϊκές εκλογές σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ηγέτες πολλών χωρών να ανησυχούν για θεαματική άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία όπου ήδη τα ακροδεξιά κόμματα καταγράφουν σημαντική αύξηση των δυνάμεων τους. 
Οι εκλογές στην Ινδία, την οποία αρχής γενομένης απο τις ΗΠΑ προσεγγίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός “αναχώματος” στον Κινέζικο επεκτατισμό εκμεταλλευόμενες αφενός το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ινδίας με την Κίνα είναι ήδη τεταμένες, αφετέρου το γεγονός ότι η σημαντική αυτή χώρα επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της και με τις ΗΠΑ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
οι εκλογές στην Ουκρανία το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι ένας απο τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την έκβαση του συνεχιζόμενου πολέμου αν ως τότε δεν έχει υπάρξει κάποια θεαματική και καθοριστική εξέλιξη.
Οι  εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία όπου θα κριθεί το μέλλον του εν ενεργεία Πρωθυπουργού και αρχηγού του Κόμματος των Συντηρητικών, Ρ. Σούνακ, και οι εκλογές στο Μεξικό, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική η οποία όπως είναι γνωστό, προσέφυγε πρόσφατα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά του Ισραήλ, για τα γεγονότα στη Γάζα, συμπαρασύροντας και μεγάλο αριθμό χωρών που προσυπέγραψαν την προσφυγή αυτή.
Βέβαια , θεσμικά, οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν εθνικό χαρακτήρα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας στην οποία διεξάγονται .’Ομως η υπάρχουσα διεθνής συγκυρία και τα σημαντικά ζητήματα που την προσδιορίζουν, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι νικητές των εκλογικών αυτών αναμετρήσεων  θα έχουν πέρα απο την αντιμετώπιση των εθνικών  εσωτερικών ζητημάτων των χωρών τους , και την αντιμετώπιση στο βαθμό που τους αναλογεί, των σημαντικών διεθνών προβλημάτων, ένα απο τα οποία είναι πλέον η χρήση και η εξάπλωση με ταχείς ρυθμούς της Τεχνητής Νοημοσύνης,  δυστυχώς ακόμη παρά τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς συγκεκριμένο και ομοιογενή κώδικα ηθικής και δεοντολογίας με δεσμευτικό χαρακτήρα.
Πριν απο λίγο καιρό , θα αποτελούσε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ή θέμα βιβλίου επιστημονικής φαντασίας η διαπίστωση, ο προβληματισμός  αλλά και ο φόβος που ήδη υπάρχουν για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης , όπως η Γενεσιουργός Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να επηρεαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών.
Η χρήση της Γενεσιουργού Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ειδικών, δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας νέων εικόνων, νέων κειμένων με την αξιοποίηση δεδομένων που ήδη υπάρχουν και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως μια απο τις πλέον “επικίνδυνες” τεχνολογικές εφαρμογές, εννοείται όσο δεν υπάρχει ακόμη διεθνής συμφωνία για τον κώδικα δεοντολογίας και τους κανόνες χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της.
Έτσι οι φόβοι που υπάρχουν είναι ότι οι δυνατότητες της Γενεσιουργού Τεχνητής Νοημοσύνης, στα χέρια κρατικών υπηρεσιών, οργανωμένων συμφερόντων, ακόμα και μεμονωμένων ατόμων με υψηλού επιπέδου τεχνολογικές γνώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και για να επηρεαστούν εκλογικές αναμετρήσεις , αφού μέσα απο παγκοσμίου  εμβέλειας ψηφιακές πλατφόρμες όπως  για παράδειγμα το Facebook, το X, το Instagram, μπορούν να ” βομβαρδίζουν” στην κυριολεξία τους χρήστες με κατασκευασμένες ειδήσεις και εικόνες, με στόχο να επηρεάσουν τις απόψεις τους  και κατ’ επέκταση την ψήφο τους προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Οι φόβοι και οι προβληματισμοί αυτοί έχουν αναπτυχθεί κυρίως στις ΗΠΑ, όπου όπως είναι γνωστό έχουν υπάρξει προηγούμενα απο την χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, αλλά και στη Ευρώπη, και εστιάζονται στο ενδεχόμενο χώρες όπως η Κίνα , η Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την Γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να  επηρεάσουν υπέρ αυτών το εκλογικό αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών και των Ευρωεκλογών.
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις μέσα στις οποίες η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εφαρμογές της κατέχουν δεσπόζουσα θέση, είναι πλέον το κύριο χαρακτηριστικό των σημερινών κοινωνιών . Και όπως κάθε εξέλιξη, περικλείουν θετικές και αρνητικές δυνατότητες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απαραίτητος ένας κώδικας δεοντολογίας για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της ώστε να αξιοποιούνται επ’ αγαθώ για το καλό της ανθρωπότητας.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος.
*Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι διεθνολόγος, ανήκει στην παλαιότερη εκδοτική οικογένεια που δραστηριοποιείται στον περιφερειακό τύπο με την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας. ‘Εχει διατελέσει σύμβουλος Πρωθυπουργού, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, Διευθυντής της εφημερίδας “Ελευθερία”, επί σειρά ετών Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της “Ελευθεροτυπίας”.