Η κυβέρνηση της Κούβας απορρίπτει τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΤράμπΔημοσιεύτηκε Στις

Μια μάταιη απόπειρα να εξαναγκαστεί η Αβάνα ν’αλλάξει πολιτική χαρακτήρισε την απόφαση για νέες κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Κούβας.

Ο πρόεδρος Τράμπ μέσω του συμβούλου Εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον ανήγγειλε την απαγόρευση στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με 120 και πλέον εταιρίες οι οποίες έχουν σχέση με το στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών  της κουβανικής κυβέρνησης. Ο Μπόλτον περιέγραψε όλο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Τράμπ για την υιοθέτηση ακόμη πιο σκληρής πολιτικής έναντι της Κούβας της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τράμπ ακύρωσε μέρος των μέτρων που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Ομπάμα το 2014 ενώ έκανε πιο αυστηρούς τους όρους για τα ταξίδια Αμερικανών στο νησί και επέβαλε περαιτέρω περιορισμούς στη δραστηριότητα Αμερικανικών εταιριών στην Κούβα.

Ο Φερνάντεζ ντε Κόσιο από το υπουργείο εξωτερικών της Κούβας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Αβάνα απέρριψε κατηγορηματικά αυτά τα μέτρα δηλώνοντας ότι αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι θα πλήξουν την οικονομία και την ανάπτυξη της Κούβας. Επίσης ξεκαθάρισε ότι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει την Κούβα και ιδιοκτησίες  σε αυτή δεν μπορούν να επιστρέψουν και να τις διεκδικήσουν.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ έγινε μια ώρα μετά την έκκληση και ανακοίνωση 189 κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών να τερματιστεί το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα. Η Αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς την τροποποίηση του κειμένου της απόφασης με στόχο όπως λέει την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.

Το Αμερικανικό εμπάργκο έχει επιβληθεί εδώ και πενήντα και πλέον χρόνια και όπως δηλώνει η κυβέρνηση της Κούβας είναι ένας τεράστιος οικονομικός αποκλεισμός που της προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά.