Η Συμφωνία  για το Brexit  φέρνει  πολιτικές καταιγίδες για την κυρία MayΔημοσιεύτηκε Στις


Photo:Tiocfaidh ar la 1916 Flikcr

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Συμφωνία για ένα ομαλό, όπως το χαρακτήρισε η ίδια , Brexit  φέρνει δύσκολους καιρούς για την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας  κυρίας Teresa May. Και τούτο γιατί τα όσα προβλέπει  το κείμενο που συμφωνήθηκε , δεν ικανοποιούν αρκετούς στο εσωτερικό της χώρας, με αποτέλεσμα η θέση της κυρίας May ως Πρωθυπουργού και αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος (Torries)  να είναι αρκετά  επισφαλής, αφού έχουν ήδη δημιουργηθεί τρεις σημαντικές  εστίες αντίδρασης, ενώ η πτώση της λίρας και οι οικονομικές επιπτώσεις  που αυτή επιφέρει μπορεί να δημιουργήσουν και μία τέταρτη.

Η πρώτη αφορά τους  «σκληροπυρηνικούς» οπαδούς του Brexit, μέσα στο κόμμα των συντηρητικών, οι οποίοι  θεωρούν ότι  η Πρωθυπουργός, προκειμένου να επιτύχει τη συμφωνία της 14 Νοεμβρίου  για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση  δέχθηκε  πάρα πολλούς συμβιβασμούς.  Ενδεικτική της αντίδρασης της ομάδας αυτής είναι η άμεση παραίτηση  του αρμόδιου για το Brexit  υπουργού  Dominic Raab.

Η δεύτερη αφορά στο μικρό  δημοκρατικό ενωτικό κόμμα  της Βόρειας Ιρλανδίας  DUP, που είναι κυβερνητικός εταίρος της κυρίας May, και ως εκ τούτου η κυβερνητική πλειοψηφία διαμορφώνεται και με τις ψήφους  του. To DUP  που με κανένα τρόπο δεν επιθυμεί την διαφοροποίηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία,  ήγειρε αξιώσεις που δεν ήταν  συμβατές ούτε με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε με αυτές της  Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας  στο Δουβλίνο. Είναι σαφές ότι αν το κόμμα αυτό αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση της κυρίας May, πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν εκλογές.

Η Τρίτη αφορά  την ομάδα εκείνων μέσα στο κόμμα ,  που επιθυμούν η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία May εξεπλάγη όταν ήρθε αντιμέτωπη με τα πυρά που εξαπέλυσαν εναντίον της  συμφωνίας που η ίδια επέτυχε στις Βρυξέλλες,  τα μέλη της ομάδας αυτής ,  στην  οποία ανήκει και  ο Jo Johnson αδελφός  του παραιτηθέντος τον περασμένο Ιούλιο, Υπουργού των Εξωτερικών Boris Johnson. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέλη της ομάδας αυτής παρακολουθούσαν  σιωπηλά τις εξελίξεις. Τον τελευταίο καιρό όμως στηρίζουν ανοιχτά την εκστρατεία για ένα νέο δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit, γνωρίζοντας βέβαια ότι αν η Βουλή ψήφιζε υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, με ερώτημα που θα περιελάμβανε και την επιλογή η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  η κυρία May δύσκολα θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της .

Βέβαια μέχρι στιγμής τουλάχιστον απέφυγε την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της  στο κόμμα, αφού από τις 48 έγγραφες δηλώσεις υπέρ της πρότασης μομφής  που απαιτούνται σύμφωνα με τον κανονισμό του κόμματος , συγκεντρώθηκαν μόνο 25.   Η εξέλιξη βέβαια αυτή , σύμφωνα με τους γνωρίζοντες  και παρακολουθούντες τις πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις στο πολιτικό στερέωμα της Μεγάλης Βρετανίας  δεν σημαίνει ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχει διαφύγει τον κίνδυνο που απειλεί τη θέση της.

Το ζήτημα που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα , στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  είναι οι όροι που αναφέρονται  στις τελωνειακές  ρυθμίσεις για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας που είναι τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που είναι μέλος της Ε.Ε, αφού  οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η οικονομία της Βόρειας  Ιρλανδίας  δεν θα πρέπει να υποστεί ουσιώδεις  μεταβολές λόγω του Brexit,  και θα πρέπει όπως και η οικονομία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας να συνεχίσει να διέπεται και να διαμορφώνεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφευχθούν εκτεταμένοι τελωνειακοί έλεγχοι στα  σύνορα αυτά.. Αν υποτεθεί ότι το τμήμα αυτό της Συμφωνίας παραμένει ως έχει τότε τα προβλεπόμενα στάδια για την υλοποίηση του  συναντούν, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε μια  περίπτωση,  τις αντιδράσεις και των σκληροπυρηνικών οπαδών του Brexit, και του Βορειο-Ιρλανδικού κόμματος DUP και όσων στο κόμμα των Torries (συντηρητικών) επιθυμούν την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε.  Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη  για την κυρία May αφού πρέπει να πείσει την κάθε μία από τις ομάδες αυτές για την ορθότητα των θέσεων της, πράγμα καθόλου εύκολο.

Με αυτά ως δεδομένα αν στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων  απορριφθεί η Συμφωνία που πέτυχε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε προφανώς αυτό θα σημαίνει ότι  η ίδια και η Κυβέρνηση της θα έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και συνεπώς  θα ανοίξει ο δρόμος για την διενέργεια εκλογών , αφού  σύμφωνα με τον Βρετανικό νόμο για τις βουλευτικές περιόδους  (Fixed Term Parliaments Act)  αν μέσα σε 14 ημέρες από την ημέρα της ψηφοφορίας και την απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής δεν σχηματισθεί νέα Κυβέρνηση η οποία θα τύχει της εμπιστοσύνης της Βουλής των Κοινοτήτων , τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.

Ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων σχετικά με το  αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δείχνει ότι  η Μεγάλη Βρετανία οδεύει μάλλον προς εκλογές αφού με βάση τα όσα δηλώνουν κυρίως οι βουλευτές του κόμματος των συντηρητικών και του DUP,  είναι μάλλον απίθανο η κυρία May να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία που να στηρίζει την Συμφωνία με την Ε.Ε . Βέβαια όπως συνήθως λέγεται στην πολιτική όλα είναι πιθανά και όλα μπορούν να  συμβούν . Ίδωμεν.