O Erdogan  και η νέα ναυτική βάση της Τουρκίας στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της ΚύπρουΔημοσιεύτηκε Στις

Πως θα διαχειριστεί την βαριά ήττα που υπέστη ο Ταγίπ Ερντογάν,η οποία πέραν άλλων πλήττει το γόητρο του;,AllTimeClassic

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Ερντογάν,ναυτική,βάση,Κύπρος,υδρογονάνθρακες,Γιώργος,ΔημητρακόπουλοςΗ Τουρκία σχεδιάζει την δημιουργία ναυτικής βάσης στο βόρειο κατεχόμενο από τα Τουρκικά στρατεύματα τμήμα της Κύπρου, στις αρχές του 2019. Την είδηση  που μεταδόθηκε από τα Τουρκικά Μαζικής ενημέρωσης επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Erdogan δηλώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει μία ναυτική βάση  στην « Βόρεια Κύπρο», ονομασία με την οποία αναφέρεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αν χρειαστεί.

Η πρόθεση για μία τέτοια εξέλιξη  εύλογα προκαλεί ανησυχία, γιατί , χωρίς αμφιβολία, σχετίζεται με τις μελλοντικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά σχετίζεται και με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθούν υπόψη οι σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και οι δραστηριότητες Τουρκικών πλοίων στην περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος , προφανώς θεωρεί ότι στο τμήμα της Κύπρου που από το 1974 κατέχεται από τα στρατεύματα της χώρας του,  μπορεί να κάνει ότι εκείνος θέλει. Η δημιουργία όμως μίας ναυτικής βάσης που συνεπάγεται και μεταφορά δυνάμεων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των Τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο νησί να μεταβληθεί , αυξανόμενος.  Μια τέτοια εξέλιξη ενόσω μάλιστα είναι ανοικτή η διαδικασία δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη και αναπάντητη από Κυπριακής και Ελληνικής πλευράς.

Η Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ  υπόκειται μεταξύ άλλων και στους κανόνες και τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις Συμφωνίες της Μαδρίτης , της Στοκχόλμης και της Βιέννης για τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια και τις οποίες η ίδια έχει υπογράψει. Θα πρέπει λοιπόν να εξετασθεί αν η δημιουργία της υπό  συζήτηση ναυτικής βάσης αντίκειται σε κάποιες από τις διατάξεις των συμφωνιών αυτών, και αν ναι να καταγγελθεί η Τουρκία και να της ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα για την τήρηση των όρων των συμφωνιών αυτών να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα.

Η  Τουρκία  ως μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει όπως και κάθε άλλη  χώρα μέλος να δηλώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στη Συμμαχία  τις δυνάμεις που της διαθέτει . Αυτό γίνεται μέσα από μία διαδικασία που ολοκληρώνεται στην Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού ( Defense Planning Committee).  Αν η Τουρκία δηλώσει, επίτηδες και τις ναυτικές δυνάμεις που προτίθεται να εγκαταστήσει στη νέα αυτή ναυτική βάση, φυσικά εφόσον γίνει, τότε θα πρέπει να ασκηθεί veto στην σχετική διαδικασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, από την Ελλάδα.

Το θέμα λοιπόν χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.