Ο Σούνακ θεωρεί ότι ταπείνωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό όχι μόνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά για να κάνει ένα “πολιτικό δώρο”στον Ερντογάν,και στο βάθος όλων μερίδιο στη συνεκμετάλλευση.Του Γ.ΔημητρακόπουλουΔημοσιεύτηκε Στις

Φωτογραφία wikipedia Autumn_Budget_and_Spending_Review_2021_Speech alltimeclassic.net

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Οι δηλώσεις τοΓιώργος Δημητρακόπουλος alltimeclassic.netυ Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στο BBC σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα φαίνεται τελικά πως ήταν η πρόφαση που εκμεταλλεύτηκε ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Ρ. Σούνακ για να προβεί στο σοβαρό διπλωματικό ατόπημα, που συνιστά η ματαίωση της συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογό του την τελευταία στιγμή ενώ ο κ. Μητσοτάκης ήταν ήδη στη χώρα του, και παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για τον Πρωθυπουργό συμμάχου χώρας λόγω της συμμετοχής και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Όμως παρά την θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της Μεγ. Βρετανίας που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση και των επικριτικών άρθρων για τον Βρετανό Πρωθυπουργό που δημοσίευσαν τα Βρετανικά και Διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι που προφανώς ώθησαν τον Βρετανό Πρωθυπουργό,  να ακυρώσει τη συνάντηση και μάλιστα με άκομψο τρόπο, επιδεικνύοντας πέραν των άλλων και την έπαρση  που του προσδίδει η καταγωγή του και ο πλούτος λόγω της  συζύγου του και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του ως πρώην ” Golden Boy” πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Οι λόγοι αυτοί  πρέπει  κατ’ αρχήν να αναζητηθούν σε κάποια απο τα θέματα αν όχι σε όλα, της ατζέντας των συνομιλιών των δύο Πρωθυπουργών. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς και μια δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη στην οποία ο Υπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι:  “…Σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης δεν μπορώ να πω ότι η ακύρωση προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα…Δεν ήταν το ένα και μοναδικό θέμα που ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε..”.
Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφεραν ότι τα άλλα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών αφορούσαν το Μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Γάζα, την Ουκρανία και την Κλιματική Αλλαγή, θέματα σημαντικά και για τις δύο χώρες , δύο απο τα οποία τουλάχιστον, η Γάζα και το Μεταναστευτικό,  δείχνουν την Τουρκία, με την οποία η Μεγάλη Βρετανία έχει πολύ στενές σχέσεις. Πριν λίγες μέρες μάλιστα η χώρα της οποίας σήμερα ηγείται ο διπλωματικά απρεπής κ. Σούνακ προχώρησε στη σύναψη Αμυντικής Συμφωνίας με την Τουρκία , ενώ παράλληλα συζητά και την πώληση μεταχειρισμένων αεροσκαφών Eurofighter, την ίδια στιγμή που τόσο η  Γερμανία  διστάζει να δώσει το πράσινο φως για την πώληση τέτοιων αεροσκαφών  όσο και οι ΗΠΑ διατηρούν επιφυλάξεις για την πώληση αεροσκαφών F-16 Viper στην Τουρκία, παρά τους εκβιασμούς και τις λεκτικές επιθέσεις του ιδίου του Προέδρου Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων.
Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής μας ότι Υπουργός Εξωτερικών της Μεγ. Βρετανίας είναι πλέον ο πρώην Πρωθυπουργός του BREXIT, κ. Ντέιβιντ Κάμερον γνωστός για τις φιλοτουρκικές απόψεις του που μεταξύ άλλων τον είχαν οδηγήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε το 2014 να διερωτηθεί,  παρουσία όλων , αν η Κύπρος έχει ΑΟΖ πριν απο τη λύση του Κυπριακού, πράγμα που είχε αναγκάσει  την τότε Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ να του απαντήσει ότι αν όλα τα κράτη έχουν ΑΟΖ τότε γιατί να μην έχει και η Κύπρος.

Αυτή η εμφανώς φιλοτουρκική στάση της Μεγ. Βρετανίας, που θα κάνει να τρίζουν τα κόκαλα των πολλών Βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους απο τα Οθωμανικά πυρά, στην Εκστρατεία της Καλλίποληςτο 1915-1916, είναι πολύ πιθανόν να ώθησε τον κ. Σούνακ να ματαιώσει την συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη, μη δεχόμενος με τον τρόπο αυτό να συζητήσει θέματα σχετικά με την Τουρκία που μοιραία θα προέκυπταν κατά τις συνομιλίες των δύο ανδρών και επιδιώκοντας να ταπεινώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό  να κάνει στην ουσία, ένα “πολιτικό δώρο” στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν ,ο οποίος  παρακολουθώντας αυτή την εξέλιξη προφανώς θα έρθει στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου με “άλλον αέρα”.  Για τον Βρετανό Πρωθυπουργό η στενή σχέση με την Τουρκία έχει και μια άλλη διάσταση,την προσπάθεια για την συμμετοχή μέσω Τουρκίας των Βρετανικών εταιρειών που επιθυμούν να αποκτήσουν μερίδιο στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου, αφού , είναι σαφές, ότι η Ελλάδα κλίνει υπέρ των Αμερικανικών, Ιταλικών και Γαλλικών εταιρειών αποκλείοντας τις Βρετανικές. Αυτή η διάσταση βέβαια υποδηλώνει ότι οι Βρετανοί ή υποπτεύονται ή γνωρίζουν, πάλι μέσω Τουρκίας,  ότι υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την συνεκμετάλλευση που προφανώς επετεύχθη ή θα επιτευχθεί δια της οδού της μυστικής Διπλωματίας που είναι η προσφιλής μέθοδος του Μεγάρου Μαξίμου. Αν αυτό το ενδεχόμενο επαληθευτεί κατά την διάρκεια της παρουσίας του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τότε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πατριωτικά αισθήματα σημαντικής μερίδας του Ελληνικού Λαού.
Και βέβαια πέραν όλων αυτών υπάρχει και η διάσταση της εσωτερικής πολιτικής στη Μεγ. Βρετανία όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι ο κ. Σούνακ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα απέχοντας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες απο το εργατικό κόμμα που προηγείται και τον αρχηγό του οποίου συνάντησε ο κ. Μητσοτάκης.  Προφανώς ο κ. Σούνακ  θεώρησε ότι η ματαίωση της συνάντησης με τον  Έλληνα πρωθυπουργό λόγω των δηλώσεων του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα του προσδίδει “πόντους ” στο εσωτερικό της χώρας, πράγμα που όμως δεν συνέβη όπως προκύπτει απο την τελευταία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 66% των Βρετανών θεωρεί λάθος την ακύρωση της συνάντησης. Έτσι άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί και η σπουδή του κ. Κάμερον να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του στο περιθώριο της Διάσκεψης Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σε ότι αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο κ. Μητσοτάκης έπραξε το σωστό τοποθετούμενος δημόσια στην καρδιά της Μεγ. Βρετανίας υπέρ της επιστροφής τους , επαναλαμβάνοντας τις διαχρονικά αναλλοίωτες Ελληνικές θέσεις που είχε διαμορφώσει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου τότε. Παράλληλα όμως θα έχει πλέον να διαχειριστεί το μέλλον των Ελληνοβρετανικών σχέσεων στο δύσκολο πλέον κλίμα που δημιουργήθηκε όχι με δική του ευθύνη. Στη διαχείριση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Βρετανική κοινή γνώμη ένα σημαντικό μέρος της οποίας έχει όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, ταχθεί και υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και κατά της Διπλωματικής απρέπειας του Βρετανού Πρωθυπουργού. Όσο για τον ” Σουλτάνο” καλό θα είναι να πάρει ένα μάθημα.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος.
*Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι διεθνολόγος, ανήκει στην παλαιότερη εκδοτική οικογένεια που δραστηριοποιείται στον περιφερειακό τύπο με την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας. ‘Εχει διατελέσει σύμβουλος Πρωθυπουργού, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, Διευθυντής της εφημερίδας ”Ελευθερία”, επί σειρά ετών Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της ”Ελευθεροτυπίας”.
Φωτογραφία wikipedia βρετανικό υπουργείο οικονομικών Rt Hon ,απο την φθινοπωρινή ομιλία για την επανεξέταση του προϋπολογισμού και των δαπανών του 2021, όπως εκφωνήθηκε από τον καγκελάριο Rishi Sunak.