Οι ατεκμηρίωτες αρχαιολογικά δηλώσεις Αρβελέρ για το ότι ο Αλέξανδρος βρίσκεται στη Βεργίνα αμφισβητούν τον μεγάλο Ανδρόνικο και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν.Δημοσιεύτηκε Στις

GL11 καθημερινή

Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη

Διάβασα την τοποθέτηση της κυρία Αρβελέρ σχετικά με το που έχει ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος που κατά δήλωσή της, είναι στη Βεργίνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Αρβελέρ, Βυζαντινολόγος και όχι Αρχαιολόγος, επαναφέρει αυτό το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο, καθώς εδώ και χρόνια προσπαθεί, ματαίως, να στηρίξει αυτή ” την άποψη “, την οποία όμως δεν ασπάζεται κανένας αρχαιολόγος, καθώς τα επιχειρήματά της, γι’ αυτούς που ξέρουν, δεν είναι επαρκή. Δηλαδή, κατά την κυρία Αρβελέρ, για μια περίοδο πενήντα χρόνων ,πρώτος ο μεγάλος Ανδρόνικος και όλοι οι άλλοι εξαίρετοι Έλληνες αρχαιολόγοι φαίνονται τόσο ” ασήμαντοι” ώστε να έχουν “κάτω απο τα μάτια τους” τον Αλέξανδρο και να μην το έχουν διερευνήσει ποτέ;

Η επαναφορά στην δημόσια συζήτηση του πράγματι τεράστιας σημασίας ζητήματος για τον τόπο της ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτή την περίοδο, που ξανάρχισαν κάποιες εργασίες στον επίσης σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, ενώ είχαν διακοπεί ξαφνικά, προκαλεί ερωτήματα. Ο χώρος της Αμφίπολης , σημειώνεται, έχει συνδεθεί με τον Μέγα Αλέξανδρο, ως πιθανός χώρος της ταφής του και δημιουργεί εύλογα την υποψία μιας προσπάθειας μετατόπισης του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης απο την Αμφίπολη, η σημασία της οποίας δεν πρέπει να υποβαθμίζεται για λόγους που αργά ή γρήγορα θα φανούν, αν οι εργασίες που ξανάρχισαν στο συγκεκριμένo αρχαιολογικό χώρο συνεχιστούν απρόσκοπτα και σε βάθος.

Οπως είναι γνωστό ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα απο τη στρατηγική που ακολούθησε και τα επιτεύγματά του, αναγορεύθει σε προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι λοιπόν φυσικό πολλοί να τον διεκδικούν επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να ξαναγράψουν την ιστορία , προσπαθώντας να σβήσουν την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων κύριος Ζάεφ, που έχει πολλές φορές επιχειρήσει, δια δηλώσεών του, να αμφισβητήσει και την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ολόκληρη την ελληνική ιστορία, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής γλώσσας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος Γ’ ήταν ‘Ελληνας βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας , ο οποίος χάρις και στην παιδεία που έλαβε απο τον μεγάλο Σταγειρίτη φιλόσοφο, τον Αριστοτέλη, κατάφερε , παρά κάποιες αντίθετες γνώμες της εποχής, όπως αυτή του Δημοσθένη, να συνενώσει τις ελληνικές πόλεις κράτη και να αντιμετωπίσει με επιτυχία την μεγάλη απειλή της εποχής, που ήταν οι Πέρσες. Μέσα απο τις στρατηγικές επιλογές του, κομβικό σημείο των οποίων ήταν η εξάπλωση του ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου για την εξασφάλιση της ασφάλειας του ελλαδικού χώρου, αποτέλεσε πέραν άλλων, παράδειγμα που θα μιμηθούν στη συνέχεια οι Ρωμαίοι και όχι μόνο. Μάλιστα όπως πολύ σωστά δήλωσε ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ  ένας απο τους επιφανέστερους διεθνώς μελετητές της κλασσικής αρχαιότητας “Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας ως το μεδούλι”.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ουδέποτε παραγνώρισε την καταγωγή του και ιδιαίτερα το γεγονός ότι ήταν ο γιός του Βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, τον τάφο του οποίου -όπως είναι στους πάντες γνωστό- ανακάλυψε ο μεγάλος ‘Έλληνας Αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος . Καλά θα κάνει λοιπόν η κυρία Αρβελέρ να ξαναδιαβάσει το χρονικό της Βεργίνας του Μανώλη Ανδρόνικου ΜΙΕΤ Αθήνα 1997, το οποίο παραδόξως έχει εξαντληθεί και δεν έχει επανεκδοθεί ενώ θα έπρεπε, και να μην παραπέμπει στις επερχόμενες γενεές αρχαιολόγων περιμένοντας όπως είπε ” την δικαίωσή της” , όταν η υπάρχουσα γενεά Αρχαιολόγων στην Ελλάδα είναι άριστη.

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος.

*Σας παραπέμπω σε παλαιότερο σχετικό άρθρο του AllTimeClassic magazine.

“Οταν ο Μανώλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας τεκμηρίωσε με αναμφισβήτητο τρόπο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική”.

https://www.alltimeclassic.net/otan-o-manwlhs-andronikos-anakalypse-tous-vasilikous-tafous-ths-verginas-tekmhriwse-me-ttropoanamfisvithto-oti-h-makedonia-einai-ellinikh/

*Φωτογραφία απο την Καθημερινή ,αριστερά Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Μανώλης Ανδρόνικος, Μελίνα Μερκούρη.