Πανεπιστημιακό Άσυλο: Βαίνει προς κατάργηση;Δημοσιεύτηκε Στις


Ένα τεράστιας σημασίας θέμα τέθηκε στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή ,  στην ώρα του Πρωθυπουργού, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα, που ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει με θέμα την « Γενικευμένη κατάσταση ανομίας στα Πανεπιστήμια».

Πρόκειται για το Πανεπιστημιακό ή όπως αλλιώς συνηθίζεται να λέγεται, ακαδημαϊκό άσυλο την πλήρη  κατάργηση του οποίου, περιλαμβάνει στην πρόταση της για την αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Δημοκρατία , όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το θέμα είναι σοβαρό γιατί πρόκειται για πρόταση κατάργησης του ιερού δικαιώματος  που προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στη διδασκαλία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια και κατοχυρώνει τα δικαιώματα στη γνώση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Η συζήτηση βέβαια για την κατάργηση του ασύλου δεν είναι καινούργια. Έχει γίνει  αρκετές φορές και στο παρελθόν και συνήθως προκαλείται όταν στα πανεπιστήμια εισέρχονται  ομάδες ατόμων ξένες προς την πανεπιστημιακή κοινότητα που καλυπτόμενες από το άσυλο αφού αυτό δεν επιτρέπει την αυτεπάγγελτη είσοδο των αστυνομικών αρχών στους πανεπιστημιακούς χώρους, και  αναπτύσσουν δραστηριότητες που είναι αξιόποινες πράξεις (π.χ η διακίνηση ναρκωτικών ή και η πρόκληση καταστροφών σε κτίρια και υλικά )με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων με αρνητικές συνέπειες και για τους διδασκόμενους και για τους διδάσκοντες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόσφατα τα πανεπιστήμια διέρχονται μια τέτοια δύσκολη περίοδο  με σοβαρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν για το καλό όλων. Όμως όπως η ανοχή που συνήθως επιδεικνύεται στα όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια συνιστά ακραία θέση έτσι και η πρόταση για πλήρη κατάργηση του ασύλου αποτελεί ακραία πρόταση.

Ίσως η πρόταση της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, ανεξάρτητα από την κριτική που ο ίδιος έχει δεχθεί ,να αποτελεί μια διαρκή και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, όπως  αυτή αποκαλείται, προτείνεται η δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων , στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα η έμμεσα υπευθύνων φορέων ( Πρυτάνεις, φοιτητές, Αστυνομία, Εισαγγελέας) η οποία να ασχολείται με την διαχείριση των θεμάτων σχετικά με το άσυλο όλη τη χρονιά και όχι μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα.