Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο κ. Κ Μητσοτάκης δεν πάει στο Ισραήλ;Δημοσιεύτηκε Στις

K. Μητσοτάκης Πρωθυπουργός AllTimeClassic

AllTimeClassic

Η δικαιολογία σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ διότι λόγοι ασφαλείας δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση του, είναι το λιγότερο αστεία, όταν τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζ. Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Ρ. Σούνακ  βρέθηκαν εκεί τις τελευταίες μέρες και συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μπ. Νετανιάχου, αφενός για την συνεχιζόμενη κρίση και την κατάσταση που επικρατεί και στη Λωρίδα της Γάζας, αφετέρου για τους συσχετισμούς που τείνουν να διαμορφωθούν  με αφορμή την κρίση και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί.

Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, δηλ. οι ηγέτες δύο χωρών που δείχνουν μεγάλη ευαισθησία, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της υπερβολής για τα θέματα ασφαλείας παρά τους κινδύνους που όντως υπάρχουν δεν διστάζουν να επισκεφθούν την περιοχή  θεωρώντας πάνω απο όλα ότι έτσι θα σχηματίσουν καλύτερη εικόνα και άποψη για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί η ομολογουμένως τραγική κατάσταση που επικρατεί εκεί, είναι μάλλον κακή δικαιολογία , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας  να ισχυρίζεται ότι λόγοι ασφαλείας δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση του ταξιδιού του στο Ισραήλ με το οποίο μάλιστα υπάρχει στενή συνεργασία στα θέματα της Ενέργειας ( βλ. Τριμερής Ελλάδα-Ισραήλ- Κύπρος).

Είναι προφανές ότι άλλοι είναι οι λόγοι της ματαίωσης του πρωθυπουργικού ταξιδιού, σοβαροί αναμφισβήτητα, αφού προφανώς αφορούν απο τη μία πλευρά την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και απο την άλλη το μεταναστευτικό.  Με δεδομένη την φανατική υποστήριξη της Τουρκίας στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς προφανώς το επιτελείο του κ. πρωθυπουργού φοβάται τις αντιδράσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ στη γείτονα, και το βαθμό που οι ενδεχόμενες αντιδράσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των συζητήσεων και του κλίματος που αυτή την περίοδο επικρατεί στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η επιεικώς ατυχής  πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής περί υποδοχής προσφύγων λόγω του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας που εκλαμβάνεται ως πρόσκληση έλευσης, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που τόσο η Ιορδανία όσο και η Αίγυπτος δεν φάνηκαν καθόλου πρόθυμες να πράξουν το ίδιο, εγκυμονεί κινδύνους να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, με τις συνέπειες που μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί οπωσδήποτε  προβληματίζει το επιτελείο του κ. Πρωθυπουργού. Και βέβαια ουδείς αρνείται την περίθαλψη και βοήθεια προς τους πληγέντες από τις πολεμικές επιχειρήσεις, όμως δεν θα ήταν φρόνιμο να μην ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αντιδράσεις των μεταναστών και προσφύγων που είδαμε τελευταία στις δομές στη Σάμο και στην Κω, όπως επίσης το γεγονός ότι με δεδομένα τα εθνολογικά χαρακτηριστικά όσων είναι ήδη στη χώρα και εκείνων που πρόκειται να έρθουν θα αποτελούν εν δυνάμει μειονότητες με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
Είναι λοιπόν βέβαιο ότι ο κ. Πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει την ισορροπία στο τεντωμένο σχοινί, με ελιγμούς όπως η ματαίωση του ταξιδιού στο Ισραήλ. Πολλές φορές όμως τέτοιοι ελιγμοί φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα απο αυτό για το οποίο γίνονται.