Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Γιώργος Δημητρακόπουλος alltimeclassic.netΙσχυρές σεισμικές δονήσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Κυβερνώσας παράταξης η πολυσυζητημένη τροπολογία του Υπουργού μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δ. Καιρίδη σχετικά με την νομιμοποίηση μεταναστών, μετά την δημοσιοποίηση της διαφωνίας του π. Πρωθυπουργού και π. Προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά και της απάντησης που έσπευσε να δώσει η π. Υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη .

Η τροπολογία του κ. Καιρίδη, πέρα απο το αντικείμενο της , εκθέτει στην ουσία την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη είχε δηλώσει στη 29.9.2023 στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι “..δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις…”, αφού η κατάθεση της αντιπαραβαλλόμενη με την τότε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δείχνει για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει.
Όμως πέρα απο την ουσία του θέματος που αποσκοπεί να ρυθμίσει η συγκεκριμένη τροπολογία,  η αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή την κατάθεση της καταδεικνύει και την ”  πάλη γραμμών “ που εδώ και καιρό φαίνεται να αναπτύσσεται  στο εσωτερικό του Κυβερνώντος κόμματος με αφορμή ορισμένες επιλογές του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος κ. Κ. Μητσοτάκη, τόσο σχετικά με την εξωτερική πολιτική ( ελληνοτουρκικές σχέσεις) όσο και σχετικά με το  εσωτερικό της χώρας και του κόμματος της Ν.Δ ( φορολογικό νομοσχέδιο, νόμος για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομοφυλόφιλων ζευγαριών, διεύρυνση του κόμματος με στελέχη του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ).
Βέβαια ο κ. Σαμαράς έχει εδώ και καιρό, ξεκινώντας απο την ομιλία του στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την Ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, εκφράσει με σαφήνεια τις επιφυλάξεις -αντιρρήσεις του για τις διαφαινόμενες τότε επιλογές του κ. Πρωθυπουργού πράγμα που ως προς την εξωτερική πολιτική έπραξε και ο π.Πρωθυπουργός  και π. Πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής. Στον αντίποδα του κ. Σαμαρά και ως ένα σημείο του κ. Καραμανλή βρίσκεται η κ. Μπακογιάννη  η δήλωση της οποίας όπως προκύπτει απο το περιεχόμενο της αποτελεί έμμεση πλην όμως σαφή απάντηση στις επιφυλάξεις -αντιρρήσεις του κ. Σαμαρά , αλλά ως ένα σημείο και του κ. Καραμανλή και ως εκ τούτου συνιστά κίνηση στήριξης της Κυβερνητικής πολιτικής όχι μόνο σχετικά με την τροπολογία Καιρίδη, αλλά και σε ότι αφορά τις άλλες επιλογές της Κυβέρνησης σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το νομοσχέδιο για τους γάμους και την τεκνοθεσία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Φυσικά το καθένα απο τα θέματα για τα οποία εκφράστηκαν οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις των δύο πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων του κόμματος και της πρ. Υπουργού Εξωτερικών, είναι πολύ σημαντικά το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί και προϋποθέτουν πολύ μελέτη, συζήτηση και διεξοδική εξέταση όλων των πτυχών τους. Όμως παράλληλα, αυτές οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις στις οποίες αντικατοπτρίζονται προβληματισμοί όχι μόνο βουλευτών αλλά ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, θέτουν το ευρύτερο και σημαντικό ερώτημα που αφορά στον προσανατολισμό της χώρας και στη κατεύθυνση προς την οποία στο εξής θα κινείται. Αυτή η διάσταση δημιουργεί πρωτίστως για την Κυβέρνηση και στη συνέχεια για την Αντιπολίτευση τεράστια ευθύνη. Και τούτο γιατί η μεν πρώτη οφείλει να διατυπώνει προτάσεις η δε δεύτερη να τοποθετείται απέναντι σε αυτές κατά τέτοιο τρόπο ώστε επιλογές στην εξωτερική πολιτική όπως αυτή απέναντι στην Τουρκία, να μην θέτουν υπό αμφισβήτηση την Εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας,  και ειδικές ρυθμίσεις όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην τροπολογία Καιρίδη να μην αποτελούν πρόκριμα για την αλλοίωση της εθνολογικής σύστασης του πληθυσμού της χώρας, πράγμα για το οποίο εύλογα εκφράζει φόβους ο κ. Σαμαράς.  
Το ζήτημα της νομιμοποίησης παρανόμων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, έστω υπό προϋποθέσεις όπως αυτές που τίθενται στην τροπολογία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν παύει να είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και η διασύνδεση του με την εργαλειοποίηση των μεταναστών σε ορισμένους τομείς  όπως για παράδειγμα ο αγροτικός, που παρατηρείται έλλειψη “εργατικών χεριών” δεν είναι  και η πλέον ευπρεπής  και επαρκής δικαιολογία αφενός για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού αφετέρου  για να διασκεδάσει τους φόβους ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει ” …φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών…” όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Δυστυχώς, γεγονότα που συμβαίνουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως για παράδειγμα η Γερμανία , η Σουηδία αλλά και οι ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με την πρόσφατη ειδησεογραφία  αφαιρούνται απο σχολεία Χριστουγεννιάτικα σύμβολα λόγω μουσουλμανικών απαιτήσεων που προέρχονται κυρίως απο μουσουλμάνους μετανάστες που θα ενισχύονται απο την προσέλκυση νέων, καταδεικνύουν ένα απο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και που ως εκ των δικαιολογημένων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί , δικαιολογούν, σε συνδυασμό και  με κάποιες αξιόποινες  συμπεριφορές  που έχουν παρατηρηθεί και στη χώρα μας, τους φόβους που υπάρχουν.
Ανεξάρτητα απο τις επίμονες προσπάθειες των Κυβερνητικών στελεχών να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι ενστάσεις του κ. Α.Σαμαρά, η Ευρωπαϊκή και Διεθνής συγκυρία καταδεικνύουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιου είδους ρυθμίσεις . Θα ήταν συνεπώς φρονιμότερο απο την πλευρά της Κυβέρνησης να αποσύρει την συγκεκριμένη τροπολογία και να μελετήσει περισσότερο το ζήτημα των αιτίων “της έλλειψης εργατικών χεριών” σε ορισμένους τομείς , αναζητώντας προσφορότερες λύσεις.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος.
*Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι διεθνολόγος, ανήκει στην παλαιότερη εκδοτική οικογένεια που δραστηριοποιείται στον περιφερειακό τύπο με την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας. ‘Εχει διατελέσει σύμβουλος Πρωθυπουργού, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, Διευθυντής της εφημερίδας ”Ελευθερία”, επί σειρά ετών Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της ”Ελευθεροτυπίας”.
*Φωτογραφία Αντώνης Σαμαράς facebook από συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή