Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο πρέπει να αφυπνίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε ν’ασχοληθούν με την ασφάλεια των πολιτών και όχι με μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσειςΔημοσιεύτηκε Στις

Στρασβούργο,Χριστουγεννιάτικη,αγορά,τρομοκρατικό,χτύπημα

Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη

Τον τρόμο έσπειρε ξανά στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, αυτή τη φορά στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Η πόλη που ιστορικά αποτέλεσε σημείο τριβής ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και που σήμερα φιλοξενεί το Συμβούλιο της Ευρώπης,το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,αναστατώθηκε στην κυριολεξία όταν έγινε γνωστό, ότι ένας άγνωστος έφτασε στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι και άρχισε να πυροβολεί σκορπίζοντας το θάνατο και βέβαια για μια ακόμη φορά τον τρόμο στους πανικόβλητους πολίτες.

Με την επιλογή τους αυτή οι τρομοκράτες πλήττουν την “καρδιά” της Ευρώπης και τον σημαντικό για την Ευρωπαϊκή ιστορία συμβολισμό της συμφιλίωσης Γαλλίας και Γερμανίας,που από την ιστορία του εκπροσωπεί το Στρασβούργο.

Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία αποτελεί έναν από τους “προσφιλείς” στόχους τρομοκρατών, όπως αποδεικνύεται μετά από σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Φαίνεται αρκετά δύσκολο να εξηγηθεί, παρά τις κάποιες προσπάθειες, να αναζητηθούν τα αίτια των χτυπημάτων αυτών, γιατί μια χώρα που υπήρξε “ανοιχτή και ανεκτική” σε διαφορετικά ρεύματα και τάσεις του σύγχρονου κόσμου, όπως επίσης και στη μετανάστευση, επιλέγεται ως στόχος τρομοκρατών. Παράλληλα όμως δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό το ότι πολιτικοί ηγέτες όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ε.Μακρόν, δεν δείχνουν να θεωρούν, ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν ευρισκόμενοι στην εξουσία, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των πολιτών και όχι κάποιες επώδυνες μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναλώνονται, προκαλώντας σοβαρότατες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις, όπως η πρόσφατη εξέγερση των κίτρινων γιλέκων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ως “ασύμμετρη απειλή” προϋποθέτει όχι μόνο κατασταλτικά μέτρα και αυστηρούς ελέγχους, αλλά διερεύνηση και βελτίωση των συνθηκών μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται  οι σύγχρονοι τρομοκράτες.

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία επιβάλλει μια νέα Διεθνή Σύνοδο με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που μέχρι σήμερα ισχύουν.