Το Βαπτιστήριο των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων στην Αγία Σοφία φέρεται πως ανακάλυψαν Βρετανοί και Τσέχοι αρχαιολόγοιΔημοσιεύτηκε Στις

Το Βαπτιστήριο των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων στην Αγία Σοφία φέρεται πως ανακάλυψαν Βρετανοί και Τσέχοι αρχαιολόγοι,AllTimeClassic

AllTimeClassic

Βρετανοί και Τσέχοι διακεκριμένοι αρχαιολόγοι οι οποίοι ερευνούν τα άδυτα του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους στο περιοδικό Live Science και πιστεύουν ότι η Αγία Σοφία κρύβει ακόμη πολλές εκπλήξεις, καθώς πολλά μέρη του μοναδικού κτιρίου δεν έχουν ερευνηθεί.

Οι αρχαιολόγοι στις τελευταίες σημαντικές έρευνες τους στα άδυτα του ιστορικού μνημείου φέρεται πως  ανακάλυψαν το Μεγάλο Βαπτιστήριο, το μέρος όπου βαπτίζονταν τα μωρά-πρίγκιπες των βυζαντινών αυτοκρατόρων σε μία τεράστια μαρμάρινη κολυμπήθρα πριν από 1.400 χρόνια μέσα στην Αγία Σοφία.

Ανακάλυψαν επίσης μια λευκή μαρμάρινη αυλή που κάποτε περιέβαλλε τον αρχικό ναό και μια βιβλιοθήκη κάτω από τη γνωστή ως μεγάλη αίθουσα της Αγίας Σοφίας, η οποία στηρίζονταν σε κίονες.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μουσείου, οι Βρετανοί και Τσέχοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο υπόγειο και έξω από το ναό καινούριους χώρους, που αλλάζουν κατά πολύ τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το παγκοσμίου φήμης ιστορικό μνημείο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Reading της Αγγλίας και της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών της Τσεχίας αναφέρουν πως «Η όψη της Αγίας Σοφίας είχε μία εντελώς διαφορετική μορφή όταν κατασκευάστηκε από το κόκκινο κτίσμα που γνωρίσαμε τους τελευταίους αιώνες» και σημειώνουν ότι «η ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου ” νέου ” κομματιού της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, που κατασκεύασε ο Ιουστινιανός, δεν έχει προηγούμενο…».

«Καλύπτοντας τον περίγυρο της εκκλησίας και τους εξωτερικούς της τοίχους με άσπρες μαρμάρινες πλάκες έδιναν φως στο κτίριο, ώστε να είναι ορατό από μακριά όταν έπεφτε επάνω του το φως του ήλιου, δημιουργώντας έτσι μία εκθαμβωτική όψη».

Επίσης βρήκαν στοιχεία που σχετίζονται με τον βορειοδυτικό προθάλαμο του κτιρίου από τον οποίο έμπαινε ο αυτοκράτορας στον ναό και κτίστηκε τον 6ο αιώνα και όχι κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα.

Στο βορειοδυτικό προθάλαμο του κτιρίου, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και μία πέτρα σε μωβ χρώμα και σχήμα δίσκου που συναντάται συχνά σε διάφορα κτίσματα του 6ο αιώνα και κατά τους ερευνητές, ίσως να αποτελεί το σημείο όπου ο αυτοκράτορας στεκόταν κατά τη διάρκεια διαφόρων τελετών ή των λειτουργιών. «Ενδεχομένως να ήταν το μέρος όπου στεκόταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός», αναφέρει ο αρχαιολόγος Κεν Νταρκ του πανεπιστημίου του Reading, ο οποίος διεξήγαγε μαζί με την ομάδα του τις συγκεκριμένες ανασκαφές μεταξύ 2004 και 2018.

Κατά τη διάρκεια των πολύ σημαντικών εργασιών, οι Τούρκοι ειδικοί αφαίρεσαν το γύψο που είχε τοποθετηθεί σε πολλά σημεία του μνημείου προκειμένου να κρυφτούν τα χριστιανικά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν να ανακαλύψουν πολλά σημαντικά νέα στοιχεία του μνημείου, όπως μωσαϊκά, αγάλματα, πλακάκια και τοιχογραφίες.