Κάπρι το νησί που έχει ζωγραφιστεί με ανεξίτηλο μελάνι στη μέση της Μεσογείου, και άφησαν τα ίχνη τους εκεί Τζάκι Κάλλας Ωνάσης Μπαρντό Γκρέις Κέλι Ανιέλι κ.α(φωτο)Δημοσιεύτηκε Στις


Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη

‘Ενας βράχος στη μέση της Μεσογείου με ιστορία πολλών χρόνων είναι το νησί Κάπρι στον κόλπο της Νάπολη. Η ιστορία του ξεκινά από τον ‘Ομηρο όπου σε μια από τις σπηλιές του σύμφωνα με τον ποιητή κατοικούσαν οι Σειρήνες που προσπάθησαν να ξεμυαλίσουν τον Οδυσσέα . Στην εποχή των Ρωμαϊκών χρόνων ο Τιβέριος και ο Καλιγούλας διατηρούσαν βίλες στο νησί τις οποίες όμως χρησιμοποιούσαν για “πονηρούς σκοπούς” και έμειναν στην ιστορία ως οι “βίλες των οργίων”.

Αργότερα στα μέσα του 19ου αιώνα ένας Βρετανός γιατρός έφτασε στο Κάπρι και διαπίστωσε πως το κλίμα του ήταν το ιδανικό για την θεραπεία της βρογχίτιδας, της φυματίωσης, και της πνευμονίας. Εκεί λοιπόν ο γιατρός με το όνομα George Sydney Clark, ίδρυσε την πρώτη κλινική στην οποία έδωσε το ονoμα Quissisana (εδώ κάποιος θεραπεύεται). Με το πέρασμα των χρόνων η κλινική του Sydney Clark πουλήθηκε και μετατράπηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο του Κάπρι Quissisana το οποίο πέρασε σε ιταλικά χέρια στην περίφημη οικογένεια Μοργκάνο μόλις το 1981 και απ’ όπου έχουν περάσει ιστορικές φυσιογνωμίες, της μόδας, της λογοτεχνίας, της επιστήμης, του Hollywood, της τέχνης αλλά και όλο το διεθνές Jet Set. Ονόματα όπως αυτά των Τίνα Λιβανού, Τζάκι Κένεντι Ωνάση ,Μαρία Κάλλας,Αριστοτέλης Ωνάσης,Ερνέστ Χέμινγουεϊ,Μπριζίτ Μπαρντό,Τομ Κρουζ ,Τζιάνι Ανιέλι, η οικογένεια του βασιλικού οίκου της Σαβοΐας μία από τις παλαιότερες βασιλικές οικογένειες στον κόσμο ,ο Ζαν Πωλ Σατρ, η Γιουρσενάρ,ο Τεντ Κένεντι και πολλοί άλλοι έχουν αφήσει λίγη από την αύρα τους στο ιστορικό ξενοδοχείο του Κάπρι.

                                                                        Φωτογραφία Grand Hotel Quisisana

Περπατώντας αργά το βράδυ και κατεβαίνοντας την γνωστή La Migliera, το πανοραμικό μονοπάτι των Ρωμαϊκών χρόνων, φτάνοντας στην περίφημη Piazzetta κάτω απ’ το ρολόι μπορoύσες να συναντήσεις τον Φρανκ Σινάτρα να πίνει limoncello στο Grant Cafe με την Γκρέτα Γκάρμπο , τη Σοφία Λόρεν να τρώει στο Gemma ,τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι , την Ρίτα Χέιγουορθ, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι, την Γκρέις Κέλι με τον Ρενιέ , την Όντρεϊ Χέμπορν και πολλούς άλλους bon viveurs που περάσαν από το Κάπρι για να ζήσουν τη γλυκιά dolce vita.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο διάσημος σχεδιαστής Βαλεντίνο Γκαραβάνι αγοράζει μια από τις παλαιότερες βίλες του νησιού, τη βίλα Cercola όπου οργανώνει αξέχαστα πάρτι στα οποία καλούνται προσωπικότητες απ’όλο τον κόσμο.

Φωτογραφία ΑP: Βαλεντίνο Γκαραβάνι με την Τζάκι Ωνάση που περπατά ξυπόλυτη στο Κάπρι

Οι φωτογραφίες του Σεττίνιο Γκαριτάνο με τη Τζάκι Ωνάση να περπατά ξυπόλυτη με άσπρο καλοσιδερωμένο παντελόνι και μαύρο t-shirt στα στενά δρομάκια του Capri είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς παρουσιάζουν μια άλλη πλευρά της Τζάκι άγνωστη μέχρι τώρα, απελευθερωμένη και ανέμελη, ενώ ο Γκαριτάνο καταφέρνει να γίνει ένα οικείο πρόσωπο για την Τζάκι παρά μια ενόχληση και να τη φωτογραφίσει ανέμελη και χαλαρή μόνο όταν εκείνη ήθελε. Η Τζάκι απολάμβανε μια πρωτόγνωρη ελευθερία στο Κάπρι,περπάταγε στη via Camerelle πολλές φορές ξυπόλυτη χωρίς σωματοφύλακες καθώς αισθανόταν έντονα πως ο κόσμος που βρισκόταν στο Κάπρι σεβόταν τις ιδιωτικές της στιγμές. Μια φρεσκοστυμένη λεμονάδα ή ένα απεριτίβο στην γοητευτική Piazzetta ή αλλιώς Piazza Umberto, ήταν από τις αγαπημένες της συνήθειες. Τα σανδάλια της ήταν χειροποίητα από τον ιστορικό υποδηματοποιό του Κάπρι Αμεντέο Κάμφορα «Canfora» -ο οποίος σχεδίασε ειδικά για τη Τζάκι το μοντέλο «Κ» απλό και σικ, το οποίο, υπάρχει ακόμη σε όλες τις κολεξιόν του οίκου -ενώ κράταγε συνήθως μια τσάντα Gucci, τα φουλάρια που έβαζε στο κεφάλι με το επαναστατικό για την εποχή δέσιμο του πειρατή ήταν Hermes και τα μεγάλα μαύρα γυαλιά της παραγγελία sur mesure για το πρόσωπό της από τη Nina Richi.

                            Φωτογραφίες της Τζάκι από τον Σεττίνιο Γκαριτάνο : Η Τζάκι Ωνάση στο Κάπρι 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν, ένας από τους πιο τακτικούς επισκέπτες του Κάπρι σε όλα τα στάδια της ζωής του και με την Τίνα Λιβανού και με την Μαρία Κάλλας όπως βέβαια και με την Τζάκι, μετά το γάμο τους, το 1968. ‘Εφθανε πάντα στο νησί, με την θαλαμηγό του, «Χριστίνα»,όπου τα ολονύχτια γλέντια που διοργάνωνε έχουν αφήσει εποχή. Το ντύσιμο του βέβαια πάντα ανάλογο της φήμης  του decontracte αλλά πάντα κομψό και ξεχωριστό, μαύρο παντελόνι μαύρο πουκάμισο και μπεζ δερμάτινα καουμπόικα μποτίνια.

                                       Φωτογραφία: Μαρία Κάλλας και Τίνα Λιβανού στο Κάπρι  

                               Φωτογραφία AP/File Αριστοτέλης Ωνάσης-Τζάκι  Ωνάση με τη θαλαµηγό «Christina O» 

Το κάπρι παντελόνι της σχεδιάστριας μόδας Sonja de Lennart, το 1948 έχει και αυτό συνδεθεί με το κοσμοπολίτικο νησί όπου και έγινε διάσημο κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Το καθιέρωσε η Γκρέις Κέλι με την απαράμιλλη κομψότητα που τη χαρακτήριζε και έχει φωτογραφηθεί άπειρες φορές στο Κάπρι φορώντας το άνετο κάπρι παντελόνι της. Την ακολούθησε βέβαια πιστά και η  Όντρεϊ Χέμπορν όπου εμφανίστηκε με κάπρι παντελόνι στην ταινία «Διακοπές στη Ρώμη».

‘Οταν τo 1910 o Λένιν κατέφυγε στο Κάπρι  κυνηγημένος απ’τις τσαρικές αρχές, φιλοξενήθηκε στο σπίτι του συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι πολύ κοντά στους μαγευτικούς κήπους του Αυγούστου και συνειδητοποίησε πως «Το Κάπρι σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα» λέγοντας πως «Εδώ η ζωή δεν είναι πραγματική. Είναι μια όπερα. Εδώ οι άνθρωποι δεν σκέφτονται -τραγουδούν» σίγουρα είχε μαζί του την Οδύσσεια του Ομήρου και παρά το σαγηνευτικό τραγούδι τους οι σύγχρονες Σειρήνες δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στο Κάπρι . Ωστόσο το Κάπρι παρά το πέρασμα των χρόνων και την επίδρασή τους στο ευτυχώς ανεξίτηλο μελάνι με το οποίο έχει ζωγραφιστεί στη μέση της Μεσογείου, καταφέρνει να διατηρεί ακόμη την ιστορική αίγλη του και να καλεί τους ταξιδιώτες στο αιώνιο τραγούδι των Σειρήνων του αξεπέραστου Ομήρου.

*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος. 

Βιβλιογραφία

Κάπρι: Οι πρωταγωνιστές μιας χρυσής εποχής

Κάπρι dolce vita εκδόσεις Assouline

Vita Dolce Vita Κάπρι 1950