Μαρτιν Λούθερ Κίνγκ,o μεγάλος αγωνιστής κατά των φυλετικών διακρίσεων.Δημοσιεύτηκε Στις

Μαρτιν Λούθερ Κίνγκ,o μεγάλος αγωνιστής κατά των φυλετικών διακρίσεων,AllTimeClassic

Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη

Η Τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου  έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία στις ΗΠΑ, αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή κατά των φυλετικών διακρίσεων, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ που  είχε γεννηθεί στις 15 Ιανουαρίου 1929, ημερομηνία που τότε συνέπεσε με την τρίτη Δευτέρα του μηνός.

Όπως είναι γνωστό  ο τιμηθείς με το Βραβείο Νόμπελ,ιερέας των Βαπτιστών ,Martin Luther King, θα μείνει γνωστός στην ιστορία ως  η εξέχουσα προσωπικότητα στον αγώνα των Μαύρων στις ΗΠΑ, για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και το δικαίωμα στην εργασία , ο δε λόγος που εκφώνησε στα πλαίσια μιας μεγάλης πορείας κατά του ρατσισμού, τον Αύγουστο του 1963  στο μνημείο του Lincoln στην Αμερικανική πρωτεύουσα , ενώπιον 250.000 διαδηλωτών, με τον τίτλο «Έχω ένα όνειρο» ( I have a Dream) θα χαρακτηρισθεί ως μία από τις εξέχουσες ομιλίες του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ.

Η ιδέα να καθιερωθεί η επέτειος της ημερομηνίας γέννησης του Κίνγκ ως επίσημη αργία στις ΗΠΑ, ως φόρος τιμής στη μνήμη του,προωθήθηκε κατ’ αρχήν από τις εργατικές οργανώσεις στη διάρκεια συζητήσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για να υιοθετηθεί από τον Δημοκρατικό Βουλευτή της Πολιτείας του Michigan  John Conyers και τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή της Πολιτείας της Μασαχουσέτης Edward Brook, οι οποίοι και θα καταθέσουν στο Κογκρέσο πρόταση νόμου η οποία προέβλεπε την ανακήρυξη της ημέρας  γέννησης του ηγέτη των μαύρων κατά των φυλετικών διακρίσεων ως επίσημης αργίας στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, αυτή η πρόταση νόμου δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και δεν θα εγκριθεί.

Την σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια το ίδρυμα Martin Luther King, το οποίο θα στραφεί για στήριξη στην προσπάθεια υπέρ της ψήφισης ενός τέτοιου νόμου,στον ιδιωτικό τομέα και στο Αμερικανικό κοινό . Αποφασιστικές στιγμές για την επιτυχή έκβαση της εκστρατείας ήταν, πρώτα, η ημέρα, τo 1980, που ο γνωστός μουσικός Stevie Wonder θα δημοσιοποιήσει τα τραγούδι του με τίτλο «Χρόνια Πολλά» (Happy Birthday), και στη συνέχεια το 1981 που θα οργανώσει τη συνέντευξη τύπου για την ειρήνη. Η εκστρατεία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ο πρωτοφανής για τα χρονικά των ΗΠΑ αριθμός των έξι εκατομμυρίων υπογραφών για την στήριξη της πρότασης για την καθιέρωση της ημερομηνίας γέννησης του Martin Luther King ως επίσημης αργίας στη χώρα.

Δύο όμως Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές από την Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, ο Jesse Helms και ο John Porter East, θα εναντιωθούν στη ψήφιση σχετικού νόμου επικαλούμενοι την στάση του King εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, και ισχυριζόμενοι ότι ο ηγέτης των Μαύρων είχε δεσμούς με τους Κομμουνιστές. Το 1983 όμως ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan  θα προσυπογράψει το νόμο που είχε εισηγηθεί η βουλευτής Kathie Hall από την Indiana, και έτσι η επέτειος της γέννησης του Martin Luther King θα καθιερωθεί ως επίσημη αργία στις ΗΠΑ και από το 1986 θα τηρείται  διαρκώς την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε χρόνου. Εορταστικές εκδηλώσεις την ημέρα της επετείου της γέννησης του King θα γίνονται και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο όπως η Χιροσίμα στην Ιαπωνία , το Τορόντο στον Καναδά και η πόλη Βασενάρ στην Ολλανδία στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι συμμετέχοντες σχηματίζουν ένα μεγάλο κύκλο και τραγουδούν όλοι μαζί το εμβληματικό για το κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, τραγούδι που τιτλοφορείται « Θα το ξεπεράσουμε» ( We shall overcome) το οποίο είχε ερμηνεύσει ο γνωστός Αμερικανός τραγουδιστής και ακτιβιστής Peter Zeeger, ενώπιον ακροατηρίου  στο οποίο ήταν παρόν και ο Martin Luther King.