Πως έγινε το θρυλικό Breakfast at Tiffany’s του Τρούμαν Καπότε.Δημοσιεύτηκε Στις


Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη

Τον Νοέμβριο του 1961, έκανε την εμφάνιση της στις κινηματογραφικές  αίθουσες της Νέας Υόρκης και όχι μόνο, η ταινία με τίτλο Breakfast at Tiffany’s ( Πρωινό στο Tiffany’s) με πρωταγωνιστές την Audrey  Hepburn και τον George Peppard. Επρόκειτο για την μεταφορά ,στον κινηματογράφο, του μυθιστορήματος του γνωστού Αμερικανού συγγραφέα, Truman Capote, που είχε κυκλοφορήσει με τον ομώνυμο τίτλο το 1958.

Σύμφωνα με την υπόθεση του μυθιστορήματος που εκτυλίσσεται το 1943,  ένας συγγραφέας , γνωρίζεται με την συγκάτοικο του Holly Golightly,  μία νεαρή Αμερικανίδα από μία επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ, η οποία δεν εργάζεται και  συχνάζει στα κοσμικά café της Νέας Υόρκης όπου  συναναστρέφεται  ευκατάστατους κυρίους, μερικοί από τους οποίους καταλήγουν στο διαμέρισμα της. Η γνωριμία της με τον συγκάτοικο της εξελίσσεται σε φιλία, στα πλαίσια της οποίας η Holly του αποκαλύπτει, σταδιακά μυστικές και αθέατες πλευρές της ζωής της, οι οποίες σε συνδυασμό και με ορισμένα γεγονότα των οποίων γίνεται μάρτυς ο συγγραφέας συνθέτουν την πλοκή του μυθιστορήματος.

Πολλοί είχαν υποστηρίξει ότι ο Capote δημιούργησε την προσωπικότητα της Holly , επηρεασμένος από τις προσωπικότητες  των γυναικών που γνώριζε.  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι αρκετές διασημότητες της εποχής, ανάμεσα στις οποίες  η  ηθοποιός και συγγραφέας  Carol Grace και  η συγγραφέας Maeve  Brennan  διεκδικούσαν την « μητρότητα» του προσώπου  της Holly. O  βιογράφος του  Capote , Gerard Clark , πέρα από τις διεκδικήσεις αυτές , αναφέρεται  αφενός στις ομοιότητες ανάμεσα στον ίδιο τον Capote  και τον χαρακτήρα του Αμερικανού συγγραφέα του μυθιστορήματος, όπως επίσης και ομοιότητες στη ζωή της μητέρας του Capote Νίνα με την ζωή της Holly.

O Truman Capote  θα πωλήσει  αρχικά το μυθιστόρημα  στο  Αμερικανικό  περιοδικό γυναικείας  μόδας The Harper’s Bazaar, το οποίο είχε προγραμματίσει την δημοσίευση του στην έκδοση  του Ιουλίου 1958. Κάποια όμως εσωτερικά προβλήματα   και αλλαγές στο πρόσωπα που είχαν φιλοτεχνήσει την συγκεκριμένη έκδοση , σε συνδυασμό με φόβους των στελεχών ότι ο οίκος  Tiffany’s and Co, που έδινε πολλές διαφημίσεις στο περιοδικό θα μπορούσε να ενοχληθεί από τον τίτλο και κάποια σημεία του μυθιστορήματος , δεν επέτρεψαν τελικά την δημοσίευση του.  O Capote θα μεταπωλήσει το μυθιστόρημα στο επίσης  γνωστό  Αμερικανικό  περιοδικό ανδρικής , αυτή τη φορά,  μόδας The Esquire,  το οποίο , μετά την επίλυση κάποιων προβλημάτων σχετικά με τις φωτογραφίες που θα συνόδευαν την έκδοση,  συμπεριέλαβε τελικά το μυθιστόρημα στην έκδοση του Νοεμβρίου 1958. Οι θετικές κριτικές που δέχθηκε το μυθιστόρημα σε συνδυασμό και με μία έκδοση  του μαζί με τρία άλλα δοκίμια από τον εκδοτικό οίκο Random House, έκαναν τις πωλήσεις του περιοδικού να φθάσουν στα ύψη.

Λίγο  αργότερα ο Capote θα πωλήσει  τα  συγγραφικά δικαιώματα  του μυθιστορήματος σχετικά με τον κινηματογράφο,  στην γνωστή Αμερικανική εταιρεία « Paramount Studios»  η οποία και θα αναλάβει την μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη. Την προσαρμογή  του μυθιστορήματος για τις ανάγκες του κινηματογράφου θα αναλάβει  ο  σεναριογράφος George Axelrod  ενώ την σκηνοθεσία θα αναλάβει ο γνωστός από τις ταινίες,  Pink Panther  με τον Βρετανό ηθοποιό Peter Sellers,και  Victor/Victoria με την   Julie Andrews  και τον  James Garner,  σκηνοθέτης  Blake Edwards,  ενώ το τραγούδι των Henry Mancini και  Johnny Mercer με τον τίτλο « Moon River» που ερμηνεύει  η Audrey Hepborn  θα γίνει το εμβληματικό κομμάτι της μουσικής του έργου.

Ο Axelrod σε συνδυασμό και με κάποιες άλλες ήπιες παρεμβάσεις στη υπόθεση και ορισμένους χαρακτήρες , θα μεταφέρει την εξέλιξη της ιστορίας το 1960 από το 1943 που αναφέρεται στο μυθιστόρημα , ενώ η πρώτη σκηνή της ταινίας  δείχνει ένα ταξί να σταματά μπροστά στο γνωστό ιστορικό κοσμηματοπωλείο Tiffany’s  and Co , στην Πέμπτη λεωφόρο στη Νέα Υόρκη. Από το ταξί κατεβαίνει μία πολύ κομψά ντυμένη κοπέλα κρατώντας μία χάρτινη σακούλα με το πρωινό της. Αφού κοιτάζει για αρκετή ώρα την βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου ρουφώντας το καφέ της ,κατευθύνεται προς το σπίτι της όπου και την περιμένουν διάφορες εκπλήξεις.

Η ταινία που  θα γίνει δεκτή με καλές κριτικές ενώ θα κερδίσει και ένα τουλάχιστον βραβείο για το τραγούδι « Moon River» , θα χαρακτηρισθεί το 2012, ιστορικά και αισθητικά σημαντική από την  αρμόδια διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Κογκρέσου και θα συμπεριληφθεί στις ταινίες υπό προστασία  στο  Εθνικό αρχείο κινηματογραφικών ταινιών των ΗΠΑ.

Η σημερινή διεύθυνση του ιστορικού οίκου Tiffany’s που από το 1906  βρίσκεται στη Πέμπτη λεωφόρο όπου και γυρίστηκε η σκηνή  της ταινίας, ανακοίνωσε την δημιουργία του café με το χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα που είναι έμβλημα του οίκου,  στον τέταρτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα  προσφέροντας πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και απογευματινό τσάι . Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς  η Holly Golightly  (Audrey Hepborn  ) ή ο George Peppard για να το απολαύσει. Αρκεί να βρεθεί στη Νέα Υόρκη.

To καφέ-εστιατόριοTiffany’s στη Νέα Υόρκη