Το κρυφό δακτυλικό αποτύπωμα του Λεονάρντο Νταβίντσι σε δικό του σχέδιο του 1509Δημοσιεύτηκε Στις

Το κρυφό δακτυλικό αποτύπωμα του Λεονάρντο Νταβίντσι σε σχέδιο του 1509,AllTimeClassic

Φωτογραφία iitaly.org το πορτραίτο του Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγραφισμένο από τον ίδιο,Τορίνο 

Το δακτυλικό αποτύπωμα του ίσως πιο θρυλικού εκπροσώπου του homus universalis της Αναγέννησης, το οποίο έχει εντοπισθεί σε ανατομικό του σχέδιο που ανήκει στη συλλογή της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ήταν ο πρωταγωνιστής σε 12 ταυτόχρονες εκθέσεις στη Βρετανία για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του ιδιοφυούς δημιουργού Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Το ότι ο Λεονάρντο άφηνε τα αποτυπώματά του σε σχέδια και πίνακες είναι παλαιόθεν γνωστό.

Μάλιστα, η ύπαρξη ενός τέτοιου αποτυπώματος στο έργο της «Λατρείας του Ιησού Βρέφους», που αποδίδεται στον Φρα Μπαρτολομέο (άλλοι εν δυνάμει δημιουργοί του είναι οι Γκιρλαντάιο και Λορέντσο ντι Κρέντι), κάνει πολλούς ειδικούς να σκέπτονται πως, σε συνδυασμό με άλλες στιλιστικές ομοιότητες, ανήκει στον Λεονάρντο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το κρυφό δακτυλικό αποτύπωμα του Λεονάρντο Νταβίντσι σε σχέδιο του 1509,AllTimeClassic

Όμως, όπως εξηγεί ο Μάρτιν Κλέιτον-επικεφαλής του τμήματος σχεδίου και χαρακτικής της βασιλικής συλλογής -το αποτύπωμα αυτό «είναι το πιο έντονο, το πιο καθαρό και εντελές από τα αποτυπώματα του Λεονάρντο».

Όπως προσθέτει, «σε κάνει να νιώθεις πραγματικά τον άνθρωπο που δουλεύει το σχέδιό του, με τα δάκτυλά του γεμάτα μελάνι. Με κάνει να νοιώθω παράξενα».

Σύμφωνα δε με τον Άλαν Ντόνιθορν, επιμελητή της συλλογής Λεονάρντο της βασιλικής οικογένειας (που αριθμεί πάνω από 500 έργα και σκίτσα του και θεωρείται από τις πληρέστερες στον κόσμο), το αποτύπωμα «αποτελεί το πιο πειστικό δείγμα για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των αποτυπωμάτων του Ντα Βίντσι».

Το πληρέστερο αποτύπωμα που μας έχει αφήσει παρακαταθήκη ο «Μαέστρο» βρίσκεται σε μία άκρη του σχεδίου με τίτλο «το καρδιαγγειακό σύστημα και τα κυριότερα όργανα της γυναίκας», ένα έργο που χρονολογείται μεταξύ του 1509-1510 και ανήκει στη σειρά με τις μελέτες επιστημονικού χαρακτήρα. Ο Κλέιτον τονίζει πως το ίδιο το σχέδιο είναι ένα από τα πιο περίπλοκα, με πολλές λεπτομέρειες και το αποτύπωμα «αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα».

Το αποτύπωμα είναι από το αριστερό χέρι του Λεονάρντο, που ως γνωστόν ήταν αριστερόχειρ, και αφήνει να υποθέσει κανείς πως ο δημιουργός του το έπιασε με τα χέρια του που ήταν γεμάτα μελάνι. Δεν επρόκειτο δηλαδή για σκόπιμη πράξη, και όπως τονίζει ο Ντόνιθορν, «συμβάλλει στο να τον καταστήσει πιο κοντινό μας, να τον εξανθρωπίσει, σαν να μπορούμε να τον δούμε να εργάζεται στο εργαστήριό του».

Το σχέδιο έχει εκτεθεί στο Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ και στην Πινακοθήκη της Βασίλισσας στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Περισσότερες πληροφορίες για το αποτύπωμα περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Ντόνιθορν «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: μία πιο προσεκτική ματιά» (Leonardo da Vinci: a closer look), που αποτελεί μία μελέτη των μεθόδων, των υλικών και των εργαλείων που χρησιμοποιούσε ο μεγαλοφυής καλλιτέχνης και κυκλοφορεί στη Βρετανία .